Берлин планира да замрази наемите в отговор на публичното недоволство от растящия недостиг на достъпни жилища. Това ще бъде правен прецедент в Германия по проблем, който вече създава проблеми на политиците в цяла Европа, пише Bloomberg.

Градското социалдемократическо управление предложи наемите да останат на сегашните си нива в следващите пет години, заяви Катрин Ломпшер, сенатор на Берлин по жилищните въпроси. Очаква се проектозаконът да бъде готов през октомври.

Германските компании Deutsche Wohnen SE, LEG Immobilien AG и Vonovia SE, които управляват и отдават под наем жилища, изтриха ръста на акциите си за деня след излизане на новината.

Берлин някога бе познат като град, в който разходите за живот са ниски. Столицата обаче бе особено силно ударена от повишението на цените на жилищата, тъй като строителството не може да наваксва с растящото население. Проблемът подхрани огромни улични протести и дори идеята за референдум, който да накара градът да национализира жилищата от частните наемодатели.

В Берлин искат национализация, а САЩ започва да се меси в цената на наемите

В Берлин искат национализация, а САЩ започва да се меси в цената на наемите

Жилищната криза, обвханала света заради ниските лихви, се разраства и ражда непазарни мерки

Макар предложените мерки да дават временна отсрочка за живеещите под наем, те не решават проблема с недостига на жилища. Експертите и големите компании като Vonovia и Deutsche Wohnen посочват, че облекчаването на процедурите за строителство ще помогнат най-много в ситуацията.Решението на местното управление може да направи и жилищния пазар в града по-малко атрактивен за инвеститорите.

Притесненията относно растящите наеми и цените на жилищата е проблем, който не засяга само Берлин. През последните месеци протести имаше и във Франкфурт, Кьолн и Щутгарт. В редица други страни също има подобни казуси.

В Барселона, където цените на жилищата подскочиха с над 50% през последните пет години, наемодателите в най-желаните квартали вече ще могат да повишават наемите въз основата на бенчмаркови цени, определени за всеки имот. Тази регулация следва националния закон, въведен през март, според който наемите могат да бъдат повишавани само с нивото на инфлацията.

В Амстердам местните власти пък искат да накарат купувачите на жилища да живеят в тях поне три години, за да избегнат спекулативните покупки. Вътрешното министерство пък работи по закон за ограничаване на повишението на наемите.

Барселона се насочва към още по-строг контрол на наемите

Барселона се насочва към още по-строг контрол на наемите

Цените на жилищата там подскочиха с 50% за пет години