Проектът за бюджет на столицата за 2010 г беше приет на заседание на общинските съветници. 

Приходната и разходната част на гласуваният бюджет бяха увеличени с 670 000 лева, съобщава БНР.

Предвижда се част от парите да бъдат използвани за финансиране на общинския план за развитие и за разработването на програма за устойчиво развитие и подобряване качеството на живот - „София - зелен град".

След последната корекция в бюджета на общината неговият размер възлиза на 1 283 697 702 лева.

От тях бюджетните средства са 998 040 310 лева, средствата от европейски оперативни програми - 240 053 712 лева, средствата от Специализирания общински приватизационен фонд - 45 603 680 лева.

С по един милион лева са увеличени приходите от два общински данъка - върху възмездно придобиване на имущества и от таксата за ползване на пазари, тържища, панаири и тротоари.

"Приемането на бюджета не е най-трудното - най-трудното предстои и то е изпълнението му", каза пред общинските съветниците кметът на София Йорданка Фандъкова.
Инвестиционната ни програма създава условия за работа на бизнеса и за осигуряване на работни места, посочи кметът.

По думите й София вече е с осигурен равен шанс за финансирането от европейски програми, след като са паднали ограниченията при кандидатстването за финансиране.

Проектобюджетът беше подкрепен от съветниците от ГЕРБ, СДС, ДСБ, „Атака" и НДСВ. Общинарите от БСП гласуваха „против", а Владимир Каролев (НДСВ) и независимия Данчо Хаджиев се въздържаха.