Свличане на голямо количество земна маса е причинило прекъсване на газопровод, заради което една пета от София остана без топла вода и парно, предаде БТА.

Поради авария на газопровод е преустановено топлозахранването в кварталите "Овча купел 1" и "Овча купел 2", информира БНТ.

След отстраняването на аварията, топлоснабдяването ще бъде възстановено.

От аварийната служба на ТЕЦ "Земляне" съобщиха, че пробив на газоснабдяването на ТЕЦ-а е причина за липсата на парно и топла вода в част от София.

В централата няма газ, пробивът е станал тази нощ.

Топлофикация-София ще направи всичко възможно до довечера южната част на столицата да има парно и топла вода.
Все още не е ясно какви са щетите от аварията, но Топлофикация София има застраховка за покриването им. Те няма да бъдат поети от потребителите.
Изп. директор Наско Михов.

Отстраняването на аварията може да отнеме дни, но за да има парно и топла вода в южната част на столицата, ТЕЦ Земляне ще премине от природен газ на работа с мазут.

Няма опасност от замърсяване на водите от възникналата снощи авария на газопровод в района на Суходол, заради която бе преустановено топлозахранването на централите от ОЦ "Земляне". Това сочат данните от предварителния оглед на района, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Експерти от РИОСВ - София и Мобилната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда са на мястото на аварията. Взимат се проби от водния обект. Резултатите ще бъдат известни до няколко часа. Не е констатирано замърсяване на въздуха в района.