100 000 лева глоба грози собственика на изгорялата къща на "Петте кьошета" в София. Това съобщи столичният зам.-кмет по културата и образованието Тодор Чобанов, цитиран от bTV.

Все още са видими щетите по къщата, чийто втори етаж е бил обхванат от пламъците.

Според първоначалната версия къщата е била запалена от бездомник.

Чобанов обясни, че до 2004 г. къщата има статут на паметник на културата, но след това той е отнет. Той посочи, че са предприети мерки за връщането му, след което ще може да се наложат най-високите глоби.

Пожарът в емблематичната „Къща Шапкарева“ в София бил умишлен

Пожарът в емблематичната „Къща Шапкарева“ в София бил умишлен

Утре екипът на общинското предприятие „Софинвест“ започва обезопасяване

По думи на зам.-кмета собственикът има инвестиционно намерение за 7-етажна сграда на мястото на къщата. Според Чобанов обаче мястото на подобна висока сграда не е близо до училището.

Очаква се в понеделник Националният съвет по културно наследство да излезе с второ допълващо становище, което ще позволи да се създаде заповед за статута.

Предстоят много сериозни глоби, които да се наложат на собственика, закани се Чобанов. Той обясни, че ще се изработи и ПУП, който да гарантира запазване на сградата в оригинален вид.

Главният архитект е наложил едно административно наказателно постановление на собственика, което го задължава да предприеме ремонтни дейности.

Гори паметник на културата на столичното кръстовище Петте кьошета

Гори паметник на културата на столичното кръстовище Петте кьошета

Пожарната е на място