Днес бе закрит Деветият национален събор на българското народно творчество, който започна на 4 август 2005 г. в Копривщица.
Поздравителни адреси до участниците и гостите на събора бяха прочетени от името на президента и на премиера на България.

На закриването на събора министърът на културата и туризма в оставка Нина Чилова поздрави многобройните участници и гости на събора, като благодари от сърце на всички, които с труд, всеотдайност, талант и ентусиазъм направиха възможен този празник българския творчески дух.

В словото си министър Нина Чилова изрази искреното си възхищение и респект към таланта на тези над 17 000 участници, които превърнаха изминалите три дни в триумф на ритмите и багрите, на творческия заряд и одухотворение, на фолклорната магия.

“Три поредни дни България се възражда в Копривщица чрез най-ценното от своя уникален фолклор. Копривщица е не просто празник, тя е неповторима среща на песните и танците, на обредите и вярванията, на занаятите от всички краища на България. Това е нашето най-истинско, най-непреходно богатство, съхранено през столетията в душевността на поколения българи. Това е нашата гордост и самочувствие на народ с хилядолетна история и култура. Чрез Копривщица живее обичта към българското”, изтъкна Нина Чилова.

Тя припомни, че деветото издание на Националния събор за народно творчество в Копривщица е особено събитие, защото съборът е юбилеен. Четиридесет години ни делят от момента, когато през 1965 година няколко родолюбиви българи и вещи познавачи на фолклора полагат началото му – Райна Кацарова – Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова.

“Всички ние, събрани заедно, сме най-истинското доказателство, че съборът е по-жив и обичан от всякога, че е нужен на своите почитатели от близо и далеч, че българското народно творчество е най-голямото ни богатство и конкурентно предимство в обединена Европа”, подчерта в заключение Нина Чилова.

На церемонията на закриването на събора известния наш фолклорист академик Николай Кауфман бе награден с почетна грамота и бе обявен за почетен гражданин на Копривщица.