Очаква се в края на годината дефицитът в бюджета на "Български пощи" да е около 2 млн. лева. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков по време на изслушване пред депутати от транспортната комисия, цитиран от БНТ.

Състоянието на "Български пощи" не е добро от доста време, призна той. След либерализацията на пазара, компанията не е конкурентоспособна на частните оператори. От две години обаче се наблюдава тенденция за стабилизиране, каза Желязков.

Най-големи са разходите за персонал. Сумата ще набъбне още през следващата година след увеличението на минималната работна заплата.

С мениджмънта на пощите се разработват и други услуги, които ще залегнат в портфолиото на компанията. "Така, че вместо да се свиваме, трябва да си увеличаваме приходите", каза Желязков и по този начин отговори на депутатите дали се планира закриване на малки пощенски клонове.

През втората половина на януари 2020 г. "Български пощи" влизат в разпространението на вестници и други печатни издания, стана ясно в началото на този месец.

Пресата ще бъде разпространявана по 18 национални маршрута, 115 регионални и 110 нощни. Това са 3500 доставки на 400 пакета на ден.

Наред с политиката за пощите министърът информира депутатите, че за следващата година в централния бюджет са предвидени 70 млн. лева за вътрешноградски и селски превози - друга важна услуга за малките селища и труднодостъпни райони. Сумата се увеличава спрямо тазгодишния бюджет.