20 000 лева ще струва почистването на плаващото сметище в язовир "Кърджали", съобщават от "24 часа".

По данни на областния управител на Кърджали Никола Чанев експерти вече са изготвили количествено-стойностна сметка след огледи, а екоминистерството и Министерският съвет са уведомени за проблема.

Сметището се образува в участък край кърджалийското село Пъдарци, близо до мястото, където река Боровица се влива в язовир "Кърджали".

Заради проливните дъждове през последните дни и снеготопенето в един от заливите на водоема се е струпало голямо количество боклуци. Сред тях има предимно дървесина, но също и голямо количество битови отпадъци.

Тонове боклуци покриха бреговете на язовир "Кърджали"

Тонове боклуци покриха бреговете на язовир "Кърджали"

Поредно плаващо сметище у нас

Припомняме, на 13 януари боклуци задръстиха и река Искър.

Два дни след това от областната управа заявиха, че нямало пари за почистването на плаващото сметище в реката.

По-късно правителството прехвърли 220 000 лева от държавния бюджет за почистване на отпадъците от коритото на Искър пред стената на ВЕЦ "Своге". Решението беше взето на извънредно заседание, свикано от премиера Борисов.

На 21 януари пластмасови бутилки заляха входа на МОСВ в знак на протест. Повод за акцията беше плаващият боклук в река Искър.

По-късно от МОСВ отговориха, че е възложено на контролните органи на екоинспекцията да осъществи цялостна проверка на всички населени места.