Вече 3 000 подписа са събрани от началото на кампанията по организиране за провеждане на местен референдум в столичния район "Младост".

Припомняме, на пресконференция на 11.09. инициативен комитет обяви старта на инициативата заради планове за застрояване на междублокови пространства. Няколко пъти граждани на „Младост” протестираха и на място.

Според инициативния комитет „За зелен Младост” са оптимисти, тъй като интересът към подписката е изключително сериозен и смятат, че необходимите подписи (15 000) ще бъдат събрани преди изтичане на крайния срок, който е 12 декември.

Референдумът е за забрана на застрояването на детски площадки и зелени площи в район "Младост" на Столична община.

Конкретните въпроси са два:

1 - Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволят ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2 - Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район „Младост” на Столична община, област София-град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?