На базата на информацията за новородените деца Столичната община трябва да планира с хоризонт 3 години напред каква необходимост ще има от места за прием в детските ясли и градини. Това посочват в своя официална позиция от "Демократична България" по повод днешния протест на родители в столицата заради останали без място в детска градина деца.

Според тях да има сигурни места за всички деца, трябва да е ключов приоритет, подплатен с необходимото финансиране и с бързо осигуряване на терени и подготвяне на проектите за нови сгради.

При недостиг на средства в общинския бюджет трябва да се търси целево финансиране от държавния бюджет и от оперативните програми на ЕС, а ако и те не са достатъчни, според ДБ оправдано и поемането на дългосрочен общински дълг.

Родители протестират заради останали без детска градина деца в София

Родители протестират заради останали без детска градина деца в София

Те настояват за парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на прието в градина дете

От партията посочват, че е възможно повече деца от първа и втора предучилищни групи да бъдат насочвани към училищата, като по този начин се освободят повече места за по-малките в детските заведения.

В краткосрочен план от ДБ предлагат да бъде въведена ваучерна система, така че Столичната община да може да компенсира децата и родителите с постоянен адрес на територията на общината, които са заявили, но не са получили достъп до предучилищно и училищно образование в общинска институция.

От "Демократична България" изразяват готовност да подготвят нужните финансови разчети, в случай че управляващите Столичната община не знаят откъде да намерят нeобходимите средства за децата на София.

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Близо 8000 деца останаха без място на първо класиране в детска градина в София

Приети са 9102 деца