Вторият заем, в размер на 30 милиона лева за ремонт и преасфалтиране на по-малките пловдивски улици, ще бъде обсъден в сряда.

"Този заем е задължителен", категоричен е пловдивският кмет Славчо Атанасов.
24 700 000 лева е предвидената от кметовете по места сума, но предвид настъпилата инфлация и съпътстващи разходи, заемът, който се предвижда да бъде изтеглен, е 30 милиона лева.

За сряда е насрочена среща, на която кметът, председателят на Областния съвет, зам.- кметове и администратори от управляващите в града ВМРО и БСП ще мотивират пред опозицията намерението за теглене на втори банков кредит, след като през 2006-а общината получи заем от 50 милиона лева за най-големите инфраструктурни обекти.

От него остават 10 милиона, които обаче вече са разчетени. Новият кредит най-вероятно ще бъде поискан от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Това означава, че той ще е нисколихвен и че няма да има обвинения за пристрастност при избора на банка, съобщават пловдивски медии, цитирайки кмета Славчо Атанасов.

Според общинарите ще се договори и гратисен период, който да съвпада с най-тежките години от изплащането на 50-милионния заем, за да не се натовари прекомерно общинският бюджет.