31 деца и 42 възрастни са задържани на улицата от мобилните екипи за работа с деца, съобщиха от Столична община.

На 18 март 2010 година стартира мобилна работа на терен за деца на улицата и техните семейства в гр. София.

Сформираните екипи извършват ежедневни обходи, като осъществяват методическа подкрепа, участвайки в уличната социална работа, в ситуация на изградени партньорски отношения с Дирекциите „Социално подпомагане" - отдели „Закрила на детето", Столична полиция - инспектори Детска педагогическа стая, Сдружение „Деца и юноши" и Столична община.

За периода от 18 март до днес са задържани общо 73 лица, като от тях 42 са пълнолетни, а децата са 31.

След извършените първични дейности с мобилните екипи служители от РПУ на МВР - София са съставили 28 предупредителни протокола на пълнолетни лица, склоняващи деца към просия и 16 акта по Наредба 1 за обществения ред.

Съгласно Закона за закрила на детето са предприети мерки за закрила спрямо малолетни и непълнолетни деца, 3 от децата са настанени в специализирани институции и на 5 деца е предоставена социална услуга в общността - настаняване в Кризисен център за деца претърпели насилие.

Органите по закрила на детето продължават социалната работа с децата, техните семейства и близките им, с цел осигуряване на благоприятна и защитена среда за нормалното психическо и физическо развитие.