При специализирана полицейска акция са спрени общо 275 нелегални мигранти на българо-турската граница от 6 ч. сутринта днес. В операцията участват около 700 служители на МВР в областите Бургас и Ямбол.

Това съобщи комисар Ивайло Тончев, началник на Граничното полицейско управление в Елхово, предаде БТА.

Става въпрос за общо 13 случая на засечени бежанци. Обособени са 25 контролни пункта в пътни участъци в общините Малко Търново, Средец и Елхово. Операцията продължава до отпадането на нейната необходимост, посочи Тончев.

По думите му мигрантският натиск е по-силен в сравнение с миналата година. А иначе превозът на бежанци се осъществява по всевъзможни начини- включително и с линейки, автомобили тип баничарки, бусове, леки автомобили, в частност комби.

По време на проверките са задържани 10 нелегални мигранти от Мароко, както и двама български каналджии в района на Средец, каза още Тончев.

100 нелегални мигранти задържани на Хемус, Нови Искър и Горна Баня

100 нелегални мигранти задържани на Хемус, Нови Искър и Горна Баня

От Афганистан, Сирия и Мароко

Впоследствие от МВР оповестиха междинни данни за резултатите от акцията към 16 часа. По информация на главна дирекция "Гранична полиция" в различни участъци не е допуснато незаконното преминаване на българска територия на вече 322 души, а броят на случаите със спрени групи мигранти е достигнал 18. Операцията продължава и към момента.

Спецоперацията е започнала тази сутрин в района на българо-турската граница, на територията на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово (в областите Бургас и Ямбол). Целта на операцията е противодействие на престъпления, свързани с трафик на мигранти и нелегално преминаване през границата. В нея участват служители от главните дирекции "Гранична полиция", "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и "Национална полиция".

Припомняме, днес от Брюксел премиерът Николай Денков заяви, че е постигнато разбирателство с нидерландския министър-председател Марк Рюте по темата за приемането на страната ни в Шенген. Разговорът с австрийския премиер Карл Нехамер предстои, уточни Денков.

Припомняме, че Австрия и Нидерландия бяха страните, които последно наложиха вето над приемането ни в Шенген, а причината бе засиленият мигрантски натиск и недостатъчният контрол по границата ни с Турция.