Премиерът Николай Денков ще продължи да полага всички усилия за разбирателство с Мария Габриел и в рамките на правителството, но дали ще се стигне до ротация и животът на кабинета, зависи "не от мен, а от парламента", където "има много неща".

Това заяви в коментар пред журналисти премиерът в Брюксел преди срещата на европейските лидери.

Виждате, че се търси взаимодействие в българския парламент, но процесът е бавен и труден, призна Денков, като заяви, че остава оптимист, че "можем да извървим този път заедно". Ако успеем у нас, ще можем и на европейско равнище, посочи Денков и по отношение на избора на ЕК на български еврокомисар. Той призна, че е останал изненадан от бързината, с която е бил избран следващия еврокомисар.

Христо Иванов чува добра новина, но остава реалист

Христо Иванов чува добра новина, но остава реалист

Остават в сила 7-те условия, които поставиха на ГЕРБ

По темата за разговорите за приемането на страната ни в Шенген, премиерът Денков бе лаконичен, че има разбирателство с премиера Марк Рюте, а разговорът с Карл Нехамер предстои. Припомняме, че Австрия и Нидерландия бяха страните, които последно наложиха вето над приемането ни в Шенген.

По отношение на инициативата да бъде сформирана обща група с европейско участие, която да наблюдава действията на българските гранични служби по опазване на границата от мигранти, с каквито аргументи Нехамер спря България миналата година, Денков обясни, че е отправил покана, за да може на място да дойдат и да имат преки наблюдения. Както и въпросите да се обсъждат конкретно, а не абстрактно. Не стана ясно обаче дали е имало съгласие и дали Денков е получил уверения за включването на австрийците в тази инициатива, която всъщност бе подета от президента Румен Радев по време на управлението на второто служебно правителство на Гълъб Донев.