326 казуса са подадени към националния омбдусман от Старозагорска област през тази година. Това стана ясно след посещението на екипа на Мая Манолова в областта, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

"Приключили сме работа по 252 от тях. Разбира се, имаме и нови след срещите тук, като определено некоректността при работодателите, съдебните изпълнители, банковите кредити, социалните и здравните права са най-често срещаните теми в разговорите ми с хората. Имаме оплакване днес от състоянието на пътя в община Братя Даскалови", каза Манолова.

Старозагорският кмет Живко Тодоров благодари на Манолова за съвместната им работа. Той участва в пресконференция заедно с националния омбудсман Мая Манолова, местният обществен посредник Надежда Чакърова и областния управител Гергана Микова. Екипът на Манолова проведе 11 приемни в общините от старозагорския регион.

По време на срещата с медиите, кметът подчерта, че институциите не винаги успяват да отговорят на интересите на хората и затова е нужно администрирането да бъде по-гъвкаво. Той обясни, че в общината има доста случаи, когато частни съдебни изпълнители използват дори неморални действия спрямо хората, което не трябва да се случва изобщо.

Омбудсманът Мая Манолова дава проблема ЧСИ на Съда в Страсбург

Омбудсманът Мая Манолова дава проблема ЧСИ на Съда в Страсбург

Словения е осъдена на €85 000 заради продаден дом на половин цена за дълг от €170

"Община Стара Загора също пострада от подобни действия и своеволия на ЧСИ, които превишават правомощията си и тълкуват законите само в своя полза", допълни Тодоров.

Градоначалникът поздрави Мая Манолова и нейната позиция да бъдат глобявани нарушителите по Закона за движение по пътищата.

"В малките населени места, шофьорите не спазват ограниченията, а полицията не може да бъде навсякъде. Там липсват камери, които да спомогнат за ограничаване на нарушенията. Това би се случило, ако кметовете могат да глобяват и събират средствата", определи той.

Старозагорският обмудсман Надежда Чакърова обясни, че на местно ниво хората търсят помощ при казуси с етажната собственост, злоупотреба с лични данни и други.