Българската агенция по безопасност на храните провери 159 обекта в зимните курорти в периода от 9 до 31 декември.

Инспекторите на БАБХ са издали 5 акта за административни нарушения и 13 предписания, както и са възбранили 149,59 кг храни от животински и неживотински произход без етикетировка и/или изтекъл срок на годност.

Най-честите несъответствия са търговия с храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, както и смесено съхранение в хладилно съоръжение на суровини и готови за консумация храни.

БАБХ тръгва на проверки по заведенията преди празниците

БАБХ тръгва на проверки по заведенията преди празниците

Все по-малко търговци правят компромис с качеството на храните, доволни от Агенцията

Засиленият контрол на Агенцията по храните в зимните курорти ще продължи до края на зимния туристически сезон - 15 март тази година. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата "all inclusive".

Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните. При необходимост проверяващите ще вземат проби за лабораторно изпитване.