Дирекцията за строителен контрол ще наложи глоба до 50 хиляди лева на собственика на кравефермата, която замърси водоизточника в село Драгомъж. Глобата е заради незаконно строителство на нов обор и на лагуна за животинска тор в комплекса, информира БНР.

Припомняме, на 16 януари разлив на тор от старата лагуна на фермата, собственост на общинския лидер на ДПС в града Гюнай Хюсмен, замърси над един декар земи в района на вододайната зона. След това в болница бяха лекувани 34 деца, отровени от водата, дезинфекцирана от местното ВиК с по-голямо количество хлорни препарати. 

Строителството на новия животински обор и лагуната за торови отпадъци в кравефермата е спряно, предстои двата обекта да бъдат съборени.

Областният управител на Разград Валентин Василев съобщи, че при проверката на дирекцията за строителен контрол е установено наличието на две разрешения за строеж с еднакъв номер и дата на издаване, касаещи различни собственици и съответно строежи, едното от които за въпросния обект.

Според Галина Янева - началник на разградския сектор на регионалната дирекция по национален строителен контрол, разрешителните с еднакви номера са издадени миналата година от главния архитект на Исперих на собственика на кравефермата и на друго физическо лице. За случая е сезирана прокуратурата.

След изясняване мащабите на замърсяването на собственика на кравефермата Гюнай Хюсмен ще бъде наложена имуществена санкция от регионалната екоинспекция в Русе.

На ВиК-Исперих е съставен акт от басейновата дирекция заради това, че не са обозначени поясите на санитарно-охранителната зона в Драгомъж, управителя на дружеството Илия Илиев ще бъде санкциониран и от здравната инспекция в Разград, тъй като не е уведомил институциите за биологичното замърсяване.