От 6 до 8 процента ръст на туристи се предвиждат през 2007 г. от националната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Повече почиващи на българското Черноморие се очакват от Румъния, Русия, Украйна, Унгария и скандинавските страни, като Германия ще запази традиционното си първо място. Тази прогноза направи на пресконференция в Добрич днес председателят на националната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин, цитиран  от радио Варна. Около 300 хиляди румънци ще изберат българските черноморски курорти, прогнозира още Рагин.

Председателят посочи, че по-малко туристи може би ще има от Сърбия и Македония заради процедурата с визите, която отнема време и затруднява и отблъсква желаещите от тези страни.

Инфраструктурата, качеството на туристическата анимация и кадрите са сред основните проблеми пред туризма. Само за Добричка област не достигат около 1500 души. Заради по-добро заплащане специалистите са се насочили към южното Черноморие.

Една от стъпките, която може да се предприеме, е да се привлекат кадри от средите на българите, които живеят в чужбина, като например бесарабските българи, нашите сънародници от Западните покрайнини и други, чак след това да търсим внос на кадри от азиатските страни, предложи Благой Рагин.

По мнението му предстои бум на икономическото развитие в районите на Сливен, Добрич и Шумен, тъй като тези райони могат да се превърнат в тил за туристическия бранш с интензивна хранително-вкусова промишленост за производство на месо, зеленчуци, хляб и други продукти.