Общо 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап I". В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лв. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

До момента са сключени 51 договора за повишаване на енергийната ефективност на жилищни и публични сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). МРРБ ще следи за изпълнението на процедурите.

Подписани са първите 13 договора за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради с безвъзмездна финансова помощ от НПВУ в размер на 17 946 041,76 лв. Договорите са сключени с Община Свищов, която е първата подала проектни предложения по Етап I. От своя страна, местната администрация също трябва да подпише договори с одобрените блокове.

Целта на предвидените мерки е енергийните характеристики на тези блокове да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление "В", да се постигне 30% спестяване на първична енергия за всеки обект, да се намалят емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, както и подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд.

Подадените проекти по Етап II, срокът за кандидатстване по която изтече на 28 март, се разглеждат от сформирана за целта комисия в МРРБ.

Регионалният министър успокои общините, че има пари за проектите им

Регионалният министър успокои общините, че има пари за проектите им

Политическото говорене се разминавало с фактите

Отделно, със средства от Плана за възстановяване и устойчивост са одобрени 292 предложения в страната за саниране на публичен сграден фонд за общо 409 млн. лв. От тях 139 са за административни сгради, 112 са за сгради за култура и 41 - сгради за спорт.

Предложения са подадени за публични сгради от 131 общини, 20 държавни и областни администрации, 10 районни служби "Пожарна безопасност и защита на населението", районни управления към МВР, читалища, опери, библиотеки, културни центрове, художествени галерии, многофункционални спортни зали, стадиони, басейни и др.

Вече са подписани 26 договора на стойност 52 351 266,56 лв., от които 45 091 192,63 лв. са безвъзмездните средства по Плана за възстановяване и устойчивост, а 7 260 073,93 лв. е съфинансиране от страна на кандидатите.

Други 47 договора са изпратени за подпис от страна на кандидата, след което ще влязат в сила. Предстои това да бъде направено и за други 79. Изпратени са и 40 покани за представяне на документи от кандидатите. Подготвени са договори за финансиране на още 95 обекта, за които се очаква да бъдат представени документи, за да бъдат сключени.

Извършва се проверка на одобрените кандидати по процедурата за енергийна ефективност на предприятия, след което ще започне сключването на договори и по нея.

ВиК получава близо 400 милиона лв. за развитието и подобрение на 10 области

ВиК получава близо 400 милиона лв. за развитието и подобрение на 10 области

Споразумението включва изграждане на 7 нови пречиствателни станции и ремонт на други 3

Българската академия на науките вече работи по сключените 12 договора за 35,8 млн. лв. безвъзмездни средства за саниране на публични сгради на БАН.

За 15-те одобрени проекта по процедурата "Екологосъобразна мобилност", която също се управлява от МРРБ, са изпратени покани за представяне на документи от кандидатите, след което ще се пристъпи към сключване на подготвените договори за съфинансиране от НПВУ. Те са на обща стойност 98,4 млн. лв.

Почти 28 млн. лв. е собственият принос на общините. Той ще бъде инвестиран в част от дейностите, заложени в предложенията. Проектите предвиждат да бъдат доставени 97 нови превозни средства с нулеви емисии, както и да бъдат изградени 68 зарядни станции. В 7 общини ще бъдат внедрени интелигентни транспортни системи. Ще бъдат разработени или актуализирани Генералните планове за организация на движението на 15 общини, а в 17 общини ще бъдат изпълнени инфраструктурни мерки в подкрепа на пешеходци и велосипедисти, вкл. ще бъдат изградени почти 30 км. велоалеи. Проектите ще се изпълняват от общини, кандидатствали в партньорство с други общини и с оператори на обществена услуга за превоз на пътници.

Регионалният министър забелязал необичайни плащания за тунел "Железница"

Регионалният министър забелязал необичайни плащания за тунел "Железница"

Европрокуратурата не се е обръщала към МРРБ и АПИ относно разследването