96% от домашните прасета в Ямболско са доброволно умъртвени, съобщава БНТ. По първоначални данни в областта са се отглеждали над 4 000 прасета.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов заяви, че при необходимост със стопаните се провеждат индивидуални разговори и се съдейства процесът по доброволното клане на прасетата.

БАБХ тръгва по дворовете в Пазарджишко

БАБХ тръгва по дворовете в Пазарджишко

Започват проверките дали стопаните са умъртвили домашните си прасета

Напълно ликвидирани са животните в личните стопанства в община Болярово. Шест екипа на БАБХ проверяват личните стопанства в останалите четири общини в областта. На стопаните, които все още не са се съобразили с мерките за борба с африканската чума по свинете, се издава предписание със срок от 48 часа.

Проверките трябва да приключат до края на седмицата. От 26 август пък се очаква да започне разпределението на финансовата помощ за дезинфекция на личните стопанства.

Припомняме, от днес започнаха проверки в Южна България дали стопаните сами са умъртвили прасетата в личните си стопанства, след като в неделя изтече удълженият срок за целта. Тези, които вече са го сторили, ще могат да получат 300 лева помощ през септември.

До 300 лв. глоба за кметовете, отказали да умъртвят домашните прасета
Обновена

До 300 лв. глоба за кметовете, отказали да умъртвят домашните прасета

До края на деня те ще получат акт за административно нарушение