Хроничното недофинансиране на пътния сектор влошава състоянието й и в момента над 6000 км третокласни пътища, какъвто е пътя Подкова-Кукуряк-Токачка, се нуждаят от ремонт, съобщава АПИ.

Затова е важно колкото се може по-скоро да бъде изградена и въведена тол системата, която ще позволи в ремонта и поддържането на републиканските пътища през следващите години да се инвестират много повече средства.

АПИ обясняват, че близо 1 млн. лева по предварителни разчети са необходими за ремонтно-възстановителни дейности на 29 км от третокласния път III-592 Подкова-Кукуряк-Токачка.

Пътят е изграден преди повече от 40 години с намален габарит в определени участъци, а последният му основен ремонт е правен през 1982 г. През годините участъкът е поддържан с разполагаемия бюджет по програмата за текущ ремонт.

АПИ търси и разглежда възможности за подобряване състоянието на третокласната пътна мрежа.

Освобождават ДАНС и МВР от ТОЛ такса

Освобождават ДАНС и МВР от ТОЛ такса

Винетките ще са за седмица, месечна, тримесечна, годишна и за уикенд

В началото на септември, Регионалната комисия в парламента даде зелена светлина на въвеждането на тол системата, приемайки на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

За изпълнение на функциите по управление и контрол на системата е предвидено в агенцията да се създаде ново структурно звено - Национално тол управление.

Предвиждат Агенция "Пътна инфраструктура" да сключва договори с търговци, които желаят да извършват дейност по събиране/инкасиране на вземания за такси за ползване на платената пътна мрежа, като условията на които следва да отговарят ще бъдат предварително обявени и общовалидни за всички, които желаят да сключат договор.

Създават Национално тол управление за контрол на пътните такси

Създават Национално тол управление за контрол на пътните такси

Регионалната комисия в НС прие проекта за тол система