Пуска се движението при детелината на бул. "България". Въпреки че от Столична община (СО) не е изпълнено изискването за рамка за височина на камионите, удобството на гражданите е най-важно. Това съобщават в събота от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

АПИ и СО не могат да се разберат за организацията на движението при детелината на бул. България

АПИ и СО не могат да се разберат за организацията на движението при детелината на бул. България

Според пътната агенция предложението на СО не гарантира безопасността на движението

АПИ обръща внимание, че липсват ограничители против сблъсък в зоната на опорите на мостовото съоръжение, както и рамка, която да ограничава преминаването на моторни превозни средства с висок габарит. Мерките са предписани в поръчания от самата Столична община на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проект за временно укрепване на съоръжението.

Агенцията уверява, че е готова да съдейства с експертно мнение за подобряване сигурността покрай съоръжението. АПИ очаква в рамките на следващата седмица СО да реализира тези защитни мерки около съоръжението, и да изпрати покана за комисия, с която АПИ, СО и СДВР да приемат времената организация на движението, с което да се узакони отварянето на пътя под моста. С тези действия ще се реши проблема и ще се улесни трафикът и пътуването на столичани.

АПИ се опитва да нормализира задръстванията при детелината на бул. "България" в София

АПИ се опитва да нормализира задръстванията при детелината на бул. "България" в София

Агенцията представи на СО нова временна организация

Пропомняме, че ден по-рано беше съобщено, че АПИ и СО не могат да се разберат за организацията на движението при детелината на бул. България.

АПИ не може да съгласува предложената от Столична община временна организация на движението при детелината на бул. "България" и Софийския околовръстен път, защото тя не гарантира безопасността на движението. Столична община няма право да пусне трафика, докато не осигури безопасното преминаване на моторни превозни средства.

Столична община продължава да генерира обществено недоволство и отежняване на трафика със задръствания заради затворената детелина на бул. "България". На 8 октомври АПИ предостави за процедиране в Столична община временна организация и безопасност на движението, но то не беше прието от общинската администрация. В АПИ още няма постъпило становище какви са съображенията за това.

АПИ иска Столична община да се заеме с надлеза към Бояна

АПИ иска Столична община да се заеме с надлеза към Бояна

Агенцията изразява готовност да помогне, като разработи и одобри временна организация на движението