Такса „смет" за пловдивчани за 2009-та година ще бъде атакувана в съда.

Адвокат Евелина Божикова от Съвета по туризъмв Пловдив обясни, че основен мотив за жалбата е неспазената методика за изчисление на таксата за физически и юридически лица.

Според експертите с решението на общинските съветници е ощетен общественият интерес, тъй като е в нарушение на Закона за местните данъци и такси.

Законът предвижда, че таксата битови отпадъци се определя в съответствие с количеството битови отпадъци.

„Тогава, когато количеството битови отпадъци в една община, в едно населено място е определено, то не би могло и недопустимо е таксата битови отпадъци да се определя върху данъчна оценка върху имотите, както е направил Общински съвет Пловдив." - каза Евелина Божикова, цитирана от радио Пловдив.

Тя подчерта, че в решението на Общинския съвет не е приложен и не е съобразен законовият механизъм за определяне на такса смет.
„Размерът на такса смет в конкретния случай е определен съобразно утвърдена план - сметка за приходите и разходите, която категорично не е съобразена с реалните разходи на община Пловдив за тази услуга. И тука цифрите са твърде показателни и доста смущаващи." - заяви Божикова.

Производството по делото с обжалвания размер на такса смет ще приключи на първа инстанция до лятото - смята адвокат Божикова.