За първи път БДЖ отбелязва Деня на славянската писменост с "Влакът на буквите", съобщават от железопътния превозвач. Специални гости на композицията ще са 130 ученици и преподаватели. Те са избрани със съдействието на инспекторите по образованието.

Любимият на всички най-мощен парен локомотив в Европа "Баба Меца" ще тегли "Влакът на буквите".

От БДЖ допълват, че за първи път гости на най-светлия български празник на грамотността ще бъдат и ученици-бежанци. Редовното посещение на български училища помага за тяхната интеграция. Сред наградените деца са и циганчета, които вярват в силата на образованието.

Празникът ще започне под звуците на духовия оркестър на Столична община в 10.20 часа на първи коловоз на Централна гара-София. Местната администрация е дарила музикална програма на "Влакът на буквите". Участието на Софийския духов оркестър към общинския културен институт "Искър" с диригент Юли Дамянов и на детския танцов ансамбъл "Здравец" към дом на културата "Средец" с ръководител Георги Стоянов е подписано от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов. За първи път в произведенията, изпълнени от оркестъра, ще акомпанират железничарски свирки и дори и свирката на локомотива "Баба Меца".

Празнична композиция „Тракийски романс” до Пловдив, Хисаря и назад

Празнична композиция „Тракийски романс” до Пловдив, Хисаря и назад

С парен локомотив

Вагонът "Трака-трак книжарница" е включен в състава на влака. Предвидени са награди за всички деца, които отговарят вярно на викторините, както и специален набор книжки за децата-бежанци, които тепърва овладяват българското писмо.

Композицията потегля в 10.45 часа.

Към състава са добавени още четири пътнически вагона заради огромния интерес от любителите на пътуването с парна тяга. Така успелите да си купят билети за "Влакът на буквите" ще бъдат преки участници в празника, посветен на най-младите лидери на България.

Ученици със своя програма ще посрещнат пристигащите на гарата в Банкя. Сред тях са и два детски ромски оркестъра. Със слизането си, танцьорите от влака ще играят каквото ритъмът им подскаже. Децата оркестранти от Велико Търново ще се влеят в местната програма и като опитни музиканти ще подкрепят малчуганите-циганчета и техните тромпети.