Археолозите откриха фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия при разкопки в крепостта Лютица (на хълм край Ивайловград). На находката е попаднал археологът Филип Петрунов, съобщи директорът на НИМ Божидар Димитров.

"Любопитните неща тук са две. Първо, това е вторият дестилационен съд за ракия, откриван в крепостта /първият бе открит през 2011 г./, и третият - в България. Първият е открит при разкопки в Дръстър /днeшна Силистра/.

Вторият интересен момент е, че всички дестилационни уреди са датирани от ХІ век.

Както е известно, и в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през ХVІ век. Археологът, проф.Константин Тотев, обаче откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от ХІV век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник.

А проф. Николай Овчаров публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София.

Лала Шахин се жалва, че София била отбранявана от яки, здрави българи „с мустаци", които, отгоре на всичко, преди бой пиели ракия и така ставали непобедими. Тези документи помогнаха на министър Мирослав Найденов да регистрира ракията в Брюксел като български продукт.

"Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне триста години по-рано от ХІV век", коментира Димитров.