Предварителната продажба и резервации на билети за бързите влакове за коледните и новогодишните празници започва от понеделник, съобщиха от националния превозвач.

Обикновено билети се продават 5 дни преди пътуването, но по празници се правят изключения и сроковете са по-дълги за резервиране на седящите места.

За празниците в края на декември от БДЖ предвиждат и допълнителни вагони за влаковете, които пътуват по основните направления в страната, за да се покрие очакваният голям трафик.

Информация за свободните места във влаковете пасажерите могат да получат от служителите на билетните каси. Телефоните за връзка с тях са посочени на официалната интернет страница на железопътния превозвач - bdz.bg.

Освен това от железниците припомниха, че също и билети могат да бъдат купени от интернет страницата.

Разплащането става по електронен път с кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на имейл, след което, подобно на самолетните билети, се разпечатва на хартия. Има вариант и да се използва смартфон. Така няма да е задължително билетът да се разпечатва, защото се проверява от кондуктора директно от мобилното устройство.

Все пак не всички влакове и не по всички линии предлагат това. Важно е да се направи прдварителна проверка на сайта на компанията.