Премиерът Бойко Борисов и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха новата метростанция „Витоша”.

Водосвет отслужи Браницкият епископ Григорий.

Бойко Борисов благодари на отците за благословията и каза: „Както е казано в книгата, без Господ нищо не може да се направи. А аз мога да добавя само, че и без Европейския съюз трудно може да се направи”.

Нови табели ориентират по-лесно пътниците в метрото

Нови табели ориентират по-лесно пътниците в метрото

Те са на български и на английски

Борисов отбеляза, че новата отсечката на нашето метро е с дължина 1,3 км и струва 21 млн. евро или 42 млн. лева. В Европа нямало отсечка, която да струва под 80 млн. евро. „Ако някой ми намери отсечка под 80 млн. евро, ще го предложим за награда”, допълни премиерът.

Експериментално променят автобусни маршрути заради метростанция „Витоша”

Експериментално променят автобусни маршрути заради метростанция „Витоша”

Линия 2 на метрото вече ще се движи до нея

Борисов отбеляза още, че влаковете, релсите, контактните ни мрежи и системите за сигурност са еднакви с европейските.

По време на откриването Борисов информира, че новата метростанция ще се ползва от 15 000-20 000 души на ден.

„Да благодарим и на Европейската комисия, на всички комисари, които когато отидохме с проектите при тях, разбраха колко е важно и за бюджета ни при наличните европейски средства тази метростанция, с това метро да бъде изградена”, заяви премиерът Борисов.

Нови 20 хиляди софиянци слизат в метрото, доволна Фандъкова

Нови 20 хиляди софиянци слизат в метрото, доволна Фандъкова

Метрото вече е с над 40 км подземен релсов път и 35 станции

Той благодари на участвалите в строежа на метрото и изтъкна, че при тези мащабни строежи, които се случват – не може да не се допускат и грешки. „И в книгата на Владиката е написано - важно е да могат да се отстранят бързо и да могат да се поправят, да са в услуга на хората”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той продължи с благодарностите - на депутатите, на парламентарните сили. По думите му, когато нещо хубаво се направи, то е общо.

„Благодаря на дизайнерите, които са вързали тези зелени тонове (бел. ред. станцията е в зелен цвят) с името „Витоша”. Благодаря и на архитектите – тук може би и намеса на Вежди Рашидов има, защото видях много римски мозайки. Може би прави сметка след няколко хиляди години, като ги намират археолозите, да викат по времето на тия и тия фараони са направени мозайките”, пошегува се премиерът Борисов.

Действително аз минах да го видя, защото съм мнителен човек и действително е направено много хубаво, увери той.

Борисов благодари и на всички софиянци, и на гостите на града за търпението. „Искам да ви кажа, че сме се договорили със строителите 14-ти септември да пуснем Западната дъга, която да се свърже със Северната тангента. Тогава ще ви поканя да видите каква София става и от другата страна – не само тук, където се водиха скъпите квартали и да ви уверя, че там имотите на хората ще станат в пъти по-скъпи и хората по-богати само с това съоръжение”, коментира премиерът.

Той изтъкна, че София става различна. Борисов припомни и как е изглеждал бул. „Черни връх” с думите: „Помните какъв кокошарник беше”. „7,5 млн. лв. дадохме от бюджета, за да може да се върже с Южната дъга”, коментира още премиерът Бойко Борисов.

Той успокои хората в района на Северната тангента като изтъкна, че в момента текат отчуждителните процедури, проектирането и много скоро време обходите към Северната тангента ще бъдат готови.