Днес е голям християнски празник, почитаме един от най-големите християнски пророци – Св. Илия. Пожелавам наистина да ни пази Св. Илия и да даде Господ тази станция, която днес откриваме и тази линия да се ползват без инциденти. С тези думи столичният кмет Йорданка Фандъкова приветства гостите при откриването на новия участък на метрото и новата метростанция „Витоша".

Без Господ и ЕС нищо не става, установи Борисов, откривайки нова метростанция
Обновена

Без Господ и ЕС нищо не става, установи Борисов, откривайки нова метростанция

Новата отсечката струва 21 млн. евро

Тя отбеляза, че от днес столичното метро има над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. „От днес над още над 20 000 софиянци ще ползват най-удобния, най-екологичния и най-бързия градски транспорт. Очакваме спестените емисии да бъдат над 75 000 тона годишно, това е изключително важно в усилията ни за по-чиста околна среда и по-чист въздух”, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че това е поредният успех за Столичното метро и отбеляза, че това е един проект, който се дава за пример от Европейската комисия. Йорданка Фандъкова обясни, че това е първият проект, получил финансиране от ЕК в новия програмен период.

Нови табели ориентират по-лесно пътниците в метрото

Нови табели ориентират по-лесно пътниците в метрото

Те са на български и на английски

Столичният градоначалник отбеляза, че тази линия на метрото е била построена за по-малко от две години. Трасето всъщност започва от метростанция „Джеймс Баучер” и завършва след метростанция „Витоша”, която разполага със 7 изхода и ще функционира като крайна станция.

Кметът Фандъкова благодари на строителите, както и на правителството и Министерство на транспорта. По думите й именно благодарение на усилията на Министерство на транспорта, проектът е бил разделен на два етапа, с което е получил цялостно финансиране от ЕС.

Според кметицата най-хубавото в проекта е, че той продължава, като в момента се изпълняват 7 километра от третата метролиния, заедно със 7 метростанции. „Очаквам до края на годината да започнем изпълнението на още пет метростанции, така че през 2019 г. да имаме нови най-малко 12 км метро с 12 метростанции”, заяви Фандъкова.

Експериментално променят автобусни маршрути заради метростанция „Витоша”

Експериментално променят автобусни маршрути заради метростанция „Витоша”

Линия 2 на метрото вече ще се движи до нея

Тя отбеляза, че продължава облагородяването на района и визира строителството и ремонтните дейности на бул. „Черни връх”.

Фандъкова обяви, че очаква до Коледа всички да се радват на булевард, който извежда тежкия трафик директно на Южната дъга. „Благодаря на гражданите за проявеното търпение”, каза още столичният кмет. Новият участък ще може да бъде ползван от гражданите след 14.00 часа.

На церемонията присъстваха министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на транспорта Ивайло Московски, както и ресорни заместник-кметове, представители на Столичния общински съвет.