"Жестока блокада" спря целия трафик от Гърция към България, пише БГНЕС.

Припомняме, организираните протестни действия са във връзка с Преспанското споразумение между Гърция и Македония за новото име на страната.
Днес в правителството в Гърция трябваше да бъде гласувано ратифицирането на договора. До това обаче не стигна, гласуването беше преместено за утре, 25 януари.
Припомняме и че в Македония споразумението вече мина в законодателния орган на 11 януари.

По данни на БГНЕС полицаите в южната ни съседка първи опитали да предотвратят блокадата с блокада.
В 14.20 часа обаче около 50 гръцки фермери без трактори, а с лични автомобили, блокирали пътя за България на изхода на град Серес.
В 14.50 часа с огромен транспарант "Македония" фермерите блокирали и пътя за Солун.
Към 15.50 часа блокадата вече била на около 10 километра преди граничния пункт "Кулата - Промахон".

После два автобуса блокирали магистралата за България, а самата полиция спряла също трафика. Полицейските коли преградили пътя край местността Рупел.

Не пуснаха гръцките фермери да блокират ГКПП "Кулата"

Не пуснаха гръцките фермери да блокират ГКПП "Кулата"

Фермерите са спрени около Серес

По данни на БНТ гръцките фермери днес успели да стигнат до пропускателния пункт, без техника. В знак на несъгласие със споразумението фермерите с личните се автомобили стигнали на границата и блокирали движението за около 10 минути с жива верига, въпреки усилията на полицаите. Това станало към 17 часа.
До образуването на големи колони от автомобили и камиони не се стигнало обаче.

До края на деня не се очаква гръцките фермери отново да излязат на протест, допълват от обществената телевизия.

Ципрас към гърците: Настъпи времето да се научи истината за Преспанската сделка

Ципрас към гърците: Настъпи времето да се научи истината за Преспанската сделка

Ние защитаваме нашета провинция Македония с Преспанското споразумение

Гръцките фермери не бяха допуснати да блокират границата с България, информира БНР.

Фермерите от района на град Серес излезли на протест без трактори и друга земеделска техника, а с личните си автомобили. Те обаче били пресрещнати от полицаи и жандармерия, които им спретнали контраблокада. Това променило тактиката на протестиращите, които вместо това блокирали главния път към Солун. По този начин за кратно движението по основната пътна артерия било преустановено.

емонстрациите бяха локализирани до близките до границата селища, но до блокада на самата гранична зона не се стигна", пишат кореспондентите на общественото радио в област Благоевград и в южната ни съседка.

Цялата суматоха и неизвестност обаче изнервила водачите на камиони и от двете страни. Те коментирали създалата се ситуация със следните думи:

"Никакъв протест на границата, защото не можем да работим".

"Беше отворено, видях, че се наредиха полицаи, но сега всичко е нормално."

"Няма Македония, всичко е Европа."

Полицията в Гърция по някое време се усъмнила, че фермерите все пак може да стигнат до границата с леки коли и предприели превантивни мерки - униформените затворили участък от магистралата за около 30 минути.
Движението било пренасочено по обходни маршрути. Това от своя страна, както и проверката на документите на всички пътуващи, създало задръствания и напрежение на граничния пункт.

Към 18.40 часа през граничния пункт "Кулата" движението се извършва нормално, но трафикът е много интензивен и в двете посоки, допълват от БНР.

Гърция отложи гласуването на сделката с Македония

Гърция отложи гласуването на сделката с Македония

Ключовият вот трябваше да се състои късно тази вечер, но ще е утре

Предвид различната информация, екипът на news.bg се свърза с пресслужбата на МВР, откъдето заявиха, че до блокада на границата в днешния ден не се е стигало. Не са се образували големи опашки от чакащи автомобили и камиони и работата на пропускателния пункт протекла нормално.