Срутването на скалната маса в района на Крушунските водопади не е могло да се предвиди и предотврати. Това е становището на геоложкия екип, направил проучване и анализ на причините за инцидента, съобщава БНР.

Припомняме, че при срутването в началото на месеца бяха затрупани двама туристи. След продължителна спасителна акция те бяха открити мъртви.

Причините за срутването на скалната маса обобщи доц. Невен Георгиев от катедрата по Геология, палеонтология и изкопаеми горива към Софийския университет. Той обясни, че бигорът е доста напукан, а в комбинация с наличието на вода, масивът като цяло е напукан. По думите на специалиста той е с доста стръмни откоси и на много места свидетелства за стари срутищни процеси.

Доцентът предупреди, че има опасност от нови срутища. Те обаче са абсолютно непредвидими. Невен Георгиев предупреди още, че направените геоложки проучвания показват, че районът на Крушунските водопади остава рисков.

От своя страна кметът на община Летница Красимир Джонев обяви, че природният парк "Маарата" ще остане затворен през целия зимен сезон. Екопътеката към Крушунските водопади се очаква да бъде възстановена през пролетта.

Кметът обясни, че започват интензивни предпроектни и проектни проучвания. След това ще започне строителството на нова пътека. Той увери, че тя при всички случаи ще бъде безопасна и на отстояние от всички видове скали, независимо дали рискови или не. Джонев посочи, че новата пътека ще бъде сигурна, въпреки че няма да е толкова екстремна и забавна.