Структурата на БЧК в Ямбол и общината опровергават в своя позиция твърдения, че ще в града ще има мигрантски център.

"Община Ямбол и БЧК-Ямбол не могат да оставят гражданите на Ямбол да бъдат цинично заблуждавани чрез разпространението на подвеждаща информация. С настоящата позиция изразяваме категоричното си несъгласие с манипулативна информация, разпространявана от няколко бивши общински съветници и от кандидата за кмет на Ямбол Георги Славов, скрити зад групата "Бъдеще за Ямбол", се казва в позицията.

От общината и БЧК определят твърденията като лъжи, заблуждаване и опит за политическа игра върху съдбата на пет майки от Украйна и техните деца. Те допълват, че всеки има право на собствено мнение и позиция, но преди такава да бъде изказана публично, е добре авторите й да се запознаят с всички факти и обстоятелства по темата.

"На 4 октомври чрез социалните мрежи и местни сайтове се налагат внушения, че в Ямбол се изгражда "Център за мигранти". Тази информация е лъжа и не отговаря на истината, и някой трябва да поеме отговорност. Важно е да се отбележи, че така наречените "мигрантски центрове" в България се управляват и изграждат само от Държавната агенция за бежанците при Министерски Съвет" се посочва още в позицията. Обяснява се също, че БЧК и община Ямбол финансово и по закон нямат възможностите и правомощията за създаване на такъв център.

Снимка 636815

Източник: Фейсбук / Георги Славов

От общината и БЧК допълват, че всъщност в Ямбол се ремонтира обект за временна закрила на пет украински майки и техните деца, които са изложени на опасност поради ситуацията в страната им. Предвижда се центърът да функционира 5-6 месеца през зимния сезон, когато всички хотели по морето, където украинските бежанци бяха настанени, затварят и те остават без подслон. Целта на центъра е да предостави възможност краткосрочно пребиваване на 5 майки и 5 деца, както и да им предложи психологическа, социална и правна помощ. В позицията се казва още, че основната услуга за петте украински майки с деца няма да е самото настаняване, а работата с тях.

Общинските съветници на Ямбол да дали съгласие да бъде удължен срокът за отдаване на помещение на БЧК, което е използвано за раздаване на хуманитарна помощ, а сега в него временно ще се помещава въпросният Център за закрила на украински майки.

"Считаме, че заблуждаващата кампания, която в момента тече в социалните мрежи, представя злонамерено предназначението на проекта и Центъра, използвайки едно хуманно дело за политически цели. Това е неприемливо и недостойно поведение, което не трябва да се толерира", се изтъква в позицията на община Ямбол и структурата на БЧК в града.

Във "Фейсбук" Георги Славов пише за "бежански лагер в Ямбол" и прилага предложението на кмета Валентин Ревански за безвъзмездно предоставяне на общинския имот на БЧК.

Снимка 636816

Източник: Фейсбук / Георги Славов

Припомняме, че Георги Славов беше кмет на Ямбол от ГЕРБ в рамките на три мандата - от 2007 до 2019 г. През 2022 г. той учредява гражданското сдружение "Бъдеще за Ямбол". Славов бе обвинен за длъжностно престъпление и през 2016 г. беше окончателно оправдан. Преди местните избори през 2019 г. той бе отстранен от партия ГЕРБ, която за вота на 29 октомври т. г. подкрепя Ревански. За парламентарните избори на 4 април 2021 г. Георги Славов бе водач на листата на "Републиканци за България". Сега той е кандидат за кмет на Ямбол и водач на листата за общински съветници на "Българска нова демокрация".

Кметът на Ямбол ще участва в местните избори, но като независим кандидат

Кметът на Ямбол ще участва в местните избори, но като независим кандидат

Георги Славов не бе подкрепен от Изпълнителната комисия на ГЕРБ за нов мандат