В Болярово се опитват да задържат лекарите си с нестандартни мерки, предаде Нова телевизия. Жителите на града им носят безплатни дърва и не им искат пари за наем.

Общо трима лекари обслужват хората от града и околните села, които наброяват близо 4 000 души. Те обаче са скептични, че младите специалисти биха дошли в малкия град, вместо да заминат за чужбина или да работят в големите клиники. Самите медици от Болярово признават, че работата в този район е предизвикателство.

Кметът Христо Христов разказва, че от 20 години лекарите в общината не достигат. Той обаче посочва, че такъв проблем има и при голяма част от отдалечените общини от областния център.

За да се справят с липсата на медици, в Болярово прилагат системата "бонус-медикус" - дават им допълнителни бонуси.

Христов обяснява, че освен че всеки месец получават по 200 лева, медиците не плащат и наем за кабинетите. Веднъж в годината пък местните им осигуряват по осем кубика дърва от общинската гора.

В Болярово разчитат особено на Спешния медицински център, в който работят 6 екипа. Кметът посочва, че нямат местна болница, а най-близката общинска такава е на 25 км - в Елхово. Областната болница в Ямбол пък е още по-далеч - за някои от населените места в общината разстоянието е цели 100 км.

През настоящата година държавата е обещала да модернизира Центъра за спешна помощ в общината.