Бонусна система за служителите на градския транспорт ще има. Това заяви кметът на София Васил Терзиев на брифинг пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) след протеста на транспортните синдикати и заканите за ефективна стачка заради бавенето на бонусите.

Средствата за бонусната система ще бъдат взети от икономическата рамка от бюджета за транспорт. Бонусната система е вързана с минималната работна заплата и, ако тя се увеличи, бонусите на служителите също ще се увеличат. Разчетите - необходими са около 1 млн. лв. на месец за бонусната система, тя стартира от 1 ноември.

Терзиев посочи, че Столична община изпълнява договорките си с представителите на транспортните синдикати. До средата на другата седмица синдикалните организации ще запознаят своите членове с бонусната система и ще бъде подписано споразумението, за да се успокоят всички служители на градския транспорт.

Васил Терзиев изтъкна, че 50 млн. лв. дължи държавата на Столична община - това са неизплатени компенсации.

МФ: 66,77 млн. лв. са предоставени на Столична община за градски транспорт за 9 месеца

МФ: 66,77 млн. лв. са предоставени на Столична община за градски транспорт за 9 месеца

Финансовото министерство е в диалог с общините с цел решаване на проблемите, вкл. в София

Зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов също увери, че бонусна система за служителите на градския транспорт ще има. Тя може да не е най-идеалната, но ще е добро начало, което ще намали разликата в заплатите. Има категории за самите маршрути и линии, като по-натоварените линии на градския транспорт ще бъдат по-добре платени за разлика от по-леките, уточни Павлов.

На въпрос на News.bg дали самото разделение на натоварени и не чак толкова натоварени линии с по-лек трафик с бонусната система няма да предизвика по-голямо недоволство на служителите на градския транспорт, Павлов коментира, че това е било предложението на самите представители на градския транспорт и от синдикалните дружества, а не е измислица на мнозинството на Столичния общински съвет.

За поисканото извънредно заседание от ГЕРБ по темата за транспорта, пътната безопасност и задръстванията, Терзиев сравни желанието на ГЕРБ със списъка до Дядо Коледа с желания. "Уж го бяхме счупили града, а сега успяват да измислят нещо, което не е наред", каза Терзиев.

Борис Бонев: Градският транспорт на София е в кочината заради ГЕРБ

Борис Бонев: Градският транспорт на София е в кочината заради ГЕРБ

ГЕРБ имат наглостта да пускат опорка след опорка, лъжа след лъжа

Той разбира, че ГЕРБ са в предизборна кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври и се чудят какво да измислят. На нас ни се налага в движение, докато те правят кампания, да оправим всички задачи. Нека подскачат колкото искат, нека продължават с провокациите, а ние ще работим по-здраво, за да решим проблемите. Вместо да си правят кампаниите на гърба на софиянци, да вземат да запретнат ръкави и да оправят националните проблеми, призова Терзиев.

Той увери, че ще продължи да работи в полза на софиянци.

Васил Терзиев: Спазват се обещанията по подписаното споразумение със служителите в градския транспорт

Васил Терзиев: Спазват се обещанията по подписаното споразумение със служителите в градския транспорт

Това той написа във Фейсбук профила си

Също така кметът Терзиев каза, че се натъжава и от заиграването с темата за изграждането на два бежански центъра в районите на "Витоша" и "Оборище". Още преди два дни, когато от ГЕРБ гръмко обявиха, че са против предложението, Терзиев обясни в пост във социалните мрежи, че става въпрос за изграждане на два центъра за непридружени деца-бежанци, на брой до 20, като проектът за това е гласуван с единодушие, включително и с гласовете на ГЕРБ-СДС.

Васил Терзиев посочи още, че единият бежански център трябва да е с до 12 места, а другият с до 8 места. Критиците, вместо да се страхуват от децата, които ще бъдат настанени там, и да се чудят как ще направят най-големите бели, могат да се запознаят с тях. Те говорят добре български и рецитират стихотворения много по-добре от други хора, отбеляза Терзиев.

Близо 4 000 непълнолетни бежанци търсят помощ в България

Близо 4 000 непълнолетни бежанци търсят помощ в България

Създадена е първата инструкция за оценка на възрастта на децата бежанци

Проблемът е, че нон-стоп сме в политическа кампания и когато няма какво да се каже, се хваща темата с бежанските центрове, посочи той на брифинга в СОС,

Терзиев подчерта, че целта е подобряване условията в самите бежански центрове.