Изненадващо и противно на заявленията от по-рано днес и предходните дни, Борис Бонев няма да бъде кандидат за председател на Столичния общински съвет от "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София". Това обяви самият Бонев по време на издигането на номинациите за шеф на колективния орган.

Припомняме, че вече два пъти софийските общински съветници не успяват да си изберат председател, а останалите политически сили в съвета категорично заявяват, че няма да подкрепят Бонев за председател на СОС.

Към момента останалите кандидатури са същите като предишните два пъти - Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от "Въраждане" и Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

"Това, че няма да издигате председател на СОС като бягане от отговорност ли да го приемаме? Вие сте най-голямата група", отговори на предложението на Бонев опозицията да избере председател Антон Хекимян от ГЕРБ.

От втората политическа сила са категорични, че няма да излъчват председател, тъй като отговорността за намиране на мнозинство следва да е най-голямата сила. По-рано днес не изключиха вариант да започнат диалог, ако Бонев не е кандидатурата на ПП/ДБ/СС, но следвало да има ясно друго предложение.

Предстои тайно гласуване, трето поредно, на което ще стане ясно ще има ли Столичния общински съвет нов председател. За да бъде избран такъв обаче е нужно мнозинство от над 50% в съвета, или 31 съветника да подкрепят едно име, което обаче е под въпрос с оглед на раздробеността на групите в колективния орган.

ГЕРБ очакват "малка червена звезда" в Столичния общински съвет

ГЕРБ очакват "малка червена звезда" в Столичния общински съвет

Оформят се два властови центъра около Васил Терзиев и Борис Бонев

След началото на гласуването по същество, започнало най-накрая след над 2 часа и половина разпри, Васил Терзиев изрази разочарованието си, че залата се е превърнала в място на пресконференции, вместо да се води конструктивен дебат как да се избере председател.

"Не мога да отговарям как ще гласуват (общинските съветници от ПП/ДБ/СС), призовавам ги да гласуват по съвест", отговори на въпрос на News.bg Терзиев.

И обеща - ако и днес не се съберат поне 31 гласа, за да бъде избран председател на СОС, ще продължи със срещите си с останалите политически сили в съвета и с всички възможни усилия.

"Не са толкова много възможните варианти - или всички се обединяват срещу нас, или ние с ГЕРБ, или ние с БСП", коментира перспективите за излизане от патовата ситуация кметът.

След четвъртия час на заседанието отново стана ясно - общинските съветници пак не успяха да изберат председател, като 7 ласа получиха кандидатурата на БСП Диана Тонова и тази на "Възраждане" Красимир Гълъбов, а Пламен Данаилов от ИТН получи 4 гласа. Цели 27 гласа бяха недействителни, което значи, че тези общински съветници умишлено са решили да не подкрепят никого.

Така на втори тур отидоха кандидатът на БСП и "Възраждане", но никой от тях не успя да получи поне 31 гласа - 8 гласа за БСП и 7 за "Възраждане", а останалите гласове бяха невалидни.

Следващият, 4-и опит за избор на председател на СОС, ще се проведе на 7 декември, 10 часа.

Кой дърпа ръчната спирачка на СОС?

Кой дърпа ръчната спирачка на СОС?

ГЕРБ твърдят, че има сделка между Васил Терзиев и Борис Бонев