Общинските съветници от МК "БСП за България" в Столичния общински съвет задават няколко въпроса към кмета Васил Терзиев и искат да получат отговор от него, за да решат да влязат ли изобщо в разговор за търсене и намиране на решение на кризата в Столичния общински съвет.

Такива разговори беше обявено, че ще започнат от следващата седмица, след като и тази СОС се събра, но и изобщо не гласува за избор на председател на местния парламент. Това бе направено, за да се даде още време за срещи и разговори и да се постигне някакво разбирателство след няколко неуспешни гласувания. Терзиев е решен и да внесе бюджет на столицата, за да не остане тя блокирана.

От МК "БСП за България" имат свой кандидат, а от ГЕРБ/СДС изобщо и не издигната. Групата ПП/ДБ/СС първо издигнаха Борис Бонев, който обаче се оттегли, след като не успя да привлече гласове извън своята група.

Сега, на втория месец от началото на сюжета "Избор на председател" на СОС, задават поредица от въпроси на кмета Васил Терзиев, които са свързани с културния календар и представителното участие и домакинство съответно на Столична община. Става въпрос за датата 4 януари, когато в София се отбелязва 146 години от Освобождението и за 6 януари, когато е рождения ден на Ботев.

МК "БСП за България" е възмутена, че тази година на 4 януари не е имало, както винаги досега, официални представители на Столична община на тържественото честване, не е имало изявления и дори не е изпратен поздравителен адрес, венци и цветя.

Столична община била пропуснала да отбележи и датата 6 януари.

МК "БСП за България" настояват кметът на София Васил Терзиев да изясни "пред нас и пред гражданите" причините за тези пропуски и да отговори на няколко въпроса. Настояват и за бърз, ясен и точен отговор.

Въпросите:

  • Защо бяха неглижирани тези две бележити дати?
  • Кой носи персонална отговорност за това?
  • Защо тези дати не присъстват в културния календар на града и дори не се отбелязват на сайта на Столична община?
  • Настояваме кметът Васил Терзиев да заяви ясно дали счита това за нормално поведение, дали го подкрепя и дали неглижирането на бележити исторически дати ще бъде отличителна черта на неговото управление през целия мандат.
  • Ако кметът и най-голямата политическа група в Столичния общински съвет считат, че събития като Освобождението на София и рождения ден на Христо Ботев нямат място в календара на Столична община, ние, общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България", нямаме поле за разговор по нито една голяма обществена тема с тях.
Столичните социалисти със закани срещу неофашизма в България

Столичните социалисти със закани срещу неофашизма в България

Историята не прощава и вас няма за подмине

Припомняме, кметът Васил Терзиев не изключи вчера да търси разговор и с лидерите на политическите формации, които стоят зад групите в Столичния общински съвет в лицето на Бойко Борисов и Корнелия Нинова, за да се постигне компромис, дори и на принципа на ротацията, но общинският съвет да може да заработи след два месеца в тупик.

Под въпрос е обаче разбирателството между политическата партия БСП в лицето на лидера й Корнелия Нинова и МК "БСП за България", в която участват и други формации, включително "Левицата", както и лично отношенията с лицето и кандидат-кмета на групата Ваня Григорова. 

Ако СОС не заработи, като преди това си избере председател, се отива на вариант повторни частични избори за местен парламент, т.е. софиянци да гласуват отново за общински съветници. 

Нови избори за общински съветници в София няма да има, успокоява Пламен Данаилов

Нови избори за общински съветници в София няма да има, успокоява Пламен Данаилов

Първата политическа сила би трябвало да търси начин за съставяне на мнозинство и подкрепа за своите идеи и политики