Бум на заболелите от хепатит А в ромския квартал "Изток" в град Луковит, област Ловеч.

По думите на д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция в Ловеч от началото на месец юни до сега в района са регистрирани 63 случая на хора, болни от хепатит А. Само през последната седмица от болестта са се заразили 11 души, съобщава БНР.

Заразените от хепатит са основни деца на възраст от 1 до 15 години. "Чисто контактно-битова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава", допълни Иванова.

От началото на месец юни в ловешка област са регистрирани общо 75 случая на заразени от хепаит А. За предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта в област Ловеч са предприети мерки. Активно участват и общопрактикуващите лекари в градовете, ангажиран е и здравния медиатор.

На Община Луковит е издадено предписание за извършването на дезинфекционни дейности в домовете на ромите, заразените от хепатит А.

Ситуацията обаче може да стане и по-лоша - в някои от селата в Луковит се въвежда режим на водата. Става въпрос за селата Торос, Пещерна и Дъбен. Заради недостиг на водоизточниците, водоподаването в тези населени места ще се осъществява през едно денонощие. Препоръчва се местните жители да спазват добра лична хигиена.