Заради мръсен въздух, граждани в Бургас излизат на протест, съобщава БНР.  Те се оплакват от зачестили напоследък случаи на задушлива миризма на нефтопродукти.

Близо 50 души с маски и плакати протестират пред сградата на Общината срещу замърсяването на въздуха. Декларация с исканията си протестиращите внесоха в Комисията по екология към Общинския съвет. Хората твърдят, че не вярват на официалните данни на Общината и Регионалната инспекция по околната среда и водите, според които няма констатирано превишаване на нормите за чистота на въздуха в града.

"Настояваме за завишен контрол от Общината и държавните институции", коментира Стоян Грозев, един от организаторите на протеста. Апаратурата, която я има в момента за измерване на замърсители в атмосферния въздух, далеч не измерва всичките замърсители, които витаят във въздуха. 19 са постъпилите сигнали за неприятни миризми в Бургас от началото на годината досега.

Основните искания са да има независима лаборатория, която да измерва показателите за чистота на въздуха, да бъдат монтирани измервателни уреди на двата завода и те да показват непрекъснато онлайн какви са данните. Да се раздадат и уреди за измерване на чистотата на въздуха на жители на най-засегнатите комплекси - "Изгрев" и "Славейков", а също и на хората в квартал "Долно езерово".

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

„Зелен“ билет за 1 лев срещу софийския мръсен въздух

Предлагат затваряне на "Синя зона" при замърсяване на въздуха в София

Припомняме, заради мръсния въздух и справяне с фините прахови частици в София, предвиждат предложените към момента мерки, да бъдат заменени с по-ефективни. Комисията по околната среда и водите към Столичния общински съвет предлагат да отпаднат предложенията, свързани с различни прогнози за замърсяване на въздуха.

Те са свързани с безплатно паркиране в буферните паркинги. Предложенията засягат и двойното поскъпване на таксата за паркиране в "Синя зона".