София ще има рекорден бюджет - 527 млн. лв. ще са инвестициите, направени в транспорта за 2024 г. Това стана ясно по време на представянето на икономическата рамка за транспорта за 2024 година.

Заместник-кметът по направление "Финанси и здравеопазване" Иван Василев обясни на брифинг пред журналисти, че целта е повече и по-добър градски транспорт за всички софиянци. Осигурени са 37 млн. лв. за 15% увеличение на заплатите

Той увери, че ще има пари за увеличение на заплатите на служителите в транспорта. Опазени са и общинските дружества от нови дългове. "Започваме да оздравяваме транспортните дружества в София", увери Василев. Държавата ще поеме заплащането на охраната на метрото.

Заместник-кметът по направление "Транспорт и градска мобилност" Илиян Павлов обясни, че средствата от 500 млн. лв. ще се вземат от три места: собствени приходи, продажба на документи, компенсации и субсидии от Столична община и държавният бюджет. Столична община прави сериозна крачка за подпомагане на градския транспорт, каза Павлов, като добави, че ще се реализират и повече средства от продажба на карти и билети.

Ваня Григорова: В бюджета на София няма пари за увеличение на заплатите в транспорта

Ваня Григорова: В бюджета на София няма пари за увеличение на заплатите в транспорта

Близо 18 млн. лв. дължи само автотранспорта в столицата ни

"Гражданите да са спокойни, пари за градски транспорт ще има. Заплатите на работниците в ресора също са подсигурени и ще се грижим за градския транспорт на София", категоричен бе Илиян Павлов.

Общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Андрей Зографски увери, че няма да се генерират допълнителни дългове, които да се влачат години наред. Той очаква от транспортните дружества по-високо качество от транспортната услуга. Няма да се увеличават цените на картите и билетите за софиянци, а ще се опитат да убедят хората, че градският транспорт е удобен, подчерта Зографски.

Подобренията ще са насочени в подобряване синхронизирането на разписанията, нови и по-редовни линии, повече BUS ленти и независими трамвайни трасета.

Подобрения ще има и в условията на труд на работещите в градския транспорт - израждане на нови общежития, нови тоалетни и подобряване социалната програма.

Зографски се надява, че всички общински съветници ще подкрепят транспортната рамка за града.

Той подчерта, че парите за увеличаване на заплатите на служителите в метрото са осигурени. Зографски очаква следващата седмица да се разреши спора около увеличението на заплатите и се надява усилията на ПП-ДБ-Спаси София да бъдат оценени и подкрепени от мнозинството в Столичния общински съвет.

Новите линии ще бъдат въвеждани поетапно. В следващите седмици ще има още допълнителни новини, които касаят градския транспорт, увери Андрей Зографски.

Плашат със спиране на метрото - работници си искат по-високите заплати

Плашат със спиране на метрото - работници си искат по-високите заплати

Единият вход на метростанция "Сердика" бе блокиран за около час