1 328 млн. лв. или с над 60 млн.лв. повече в сравнение с миналата година, ще е бюджетът на Столична община за 2017 г.

На заседанието си днес Столичният общински съвет (СОС) прие финансовия разчет на общината.

В гласуването участваха общо 57 общински съветници, като бюджетът беше подкрепен от 45 - общински съветници от групата на ГЕРБ, на "Патриоти за София" и част от Реформаторския блок. "Против" гласуваха 10 съветници - всички седем души от групата на "БСП - Лява България", Войслав Тодоров и Тодор Цанев от коалиция "Сердика", както и Марта Георгиева от Реформаторския блок.

Иво Божков от Реформаторския блок и Светослав Витков от "Група 5" се въздържаха, тъй като не бе прието предложението им за съставяне на работна група по изготвяне на следващите бюджети на София прозрачно, при по-дълга процедура на обсъждане и съобразено с момента, когато Столична община няма да разполага със средства по еврофонодовете.

В бюджета за 2017 г. са разчетени инвестиции от 149 млн.лв. за закупуване на нови превозни средства и за развитие на транспортната инфраструктура на града. От тях 54 млн.лв. са за основни ремонти, изграждане и реконструкции на улици и булеварди.

Допълнителни 1,6 млн.лв. за локалната улична мрежа, обслужваща Северната скоростна тангента, смята да осигури бюджета на СОС. 36,3 млн.лв. са предвидени за поддръжка и ремонт на квартални улици, като тези средства са с 1,9 млн.лв. повече от средствата за 2016 г.

Продължава модернизацията на градския транспорт със закупуване на 13 нови трамваи и 30 нови автобуси. През тази година се очаква "Столичен автотранспорт" да започне процедура за закупуване на още 120 автобуса на природен газ.

За 2017 г. са предвидени основни ремонти на трамвайни трасета по бул. "Цар Борис Трети", ул. "Каменоделска", както и довършване на трамвайното трасе по бул. "България".

Инвестициите в изграждането на третия лъч на метрото са в размер на 243,6 млн.лв. като 20 млн.лв. са средствата, които Столичната община предоставя от собствените си приходите. През тази година продължава строителството на седемте метростанции от третия лъч на метрото. Започва изграждането на още пет нови станции на бул. "Владимир Вазов" и в кв. "Овча купел" при Околовръстния път в "Горна баня".

За детски градини и училища са предвидени 43 млн.лв. като се предвижда да се изградят четири изцяло нови детски градини.
Планиран е ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в седем училища. Започване на процедура за енергийна ефективност и ремонт на дворове се предвижда за 24 детски градини и училища, като са осигурени 15 млн.лв.

Капиталовите инвестиции в екологията са общо 33,8 млн.лв. като те ще бъдат предназначени за първия етап за възстановяването на Западния парк, първият етап от облагородяване на парк "Въртопо" в "Младост" и ремонт на площада пред НДК. Ще продължи ремонтът на Зоологическата градина, увери кметът на София Йорданка Фандъкова, която представибюджета на Столичната община за 2017 г.

Над 18 млн.лв. се предлага да бъдат инвестирани в рекултивация на старите депа за отпадъци и за закупуване на нова техника като част от мерките за осигуряване на екологична сигруност. 20 млн.лв. са отделени за отчуждаване на терени, което ще осигури изграждането на големите инфраструктурни обект.