Четвърти ден продължава борбата с пожара над село Хвойна, съобщи БНТ.

Повечето от повечето гасачески групи от горски служители и доброволци вече са тръгнали, за да се включат работата по потушаването на огъня.

Нощта е преминала спокойно. Пътят между Хвойна и Чепеларе остава проходим.

По последни данни огънят е засегнал площ от 1500 декара.

"Спокойна е обстановката спрямо вчера. Няма развиващ се пожар. Локализирани са повечето огнища и се разпределят екипи да работят на място вече, да обработват вътре в горските площи. Към момента има две активни огнища. Днес се включват пак около 150 човека общо - служители на пожарната, на горското, доброволци, от Асеновград, от Пловдив, от София, ще излети един хеликоптер днес, който ще се включи в гасенето, основно в посока Студенец", каза за БНР зам.-шефът на пожарната в Смолян комисар Цветан Стоилков.

Трети ден гори над Хвойна
Обновена

Трети ден гори над Хвойна

В гасенето на пожара участват 150 огнеборци, горски служители и доброволци

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че два военни хеликоптера оказват помощ при гасенето на големия горски пожар. От 24-та авиобаза в Крумово в 08.39 часа е излетял хеликоптер Ми-17, а в 09.44 часа - и AS 532 AL Cougar. Военнослужещите и летателната техника се включват борбата с огнената стихия по искане на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) , за да извършат гасене на огъня от въздуха поради труднодостъпния планински терен.

От 18 до 30 август Военновъздушните сили (ВВС) са участвали в потушаването на 6 други пожара в страната. Екипажите на хеликоптерите са прекарали общо над 50 часа във въздуха, в някои случаи - до 10 часа на ден. За погасяване на огъня над засегнатите райони са изсипани над 500 тона вода. Повечето задачи на военнослужещите са изпълнени при трудни и опасни условия: над силно пресечен релеф, при високи температури, задимяване, пулсиращ вятър и силна турболенция. Въпреки тежките условия и широкия фронт на пожарите, екипажите хеликоптерите са изпълнили задачите успешно.

Нова телевизия информира, че в гасенето на пожара в Родопите и днес участват над сто огнеборци, горски служители и доброволци. Няма опасност за хората в двете най-близки населени места - селата Хвойна и Студенец.

Припомняме, че пожарът избухна в понеделник, а заради него бе обявено частично бедствено положение в община Чепаларе.

Втори хеликоптер отива да гаси гората над Чепеларе

Втори хеликоптер отива да гаси гората над Чепеларе

Вероятно огънят е тръгнал от запалена цигара, изхвърлена край пътя