Втори хеликоптер от авиобаза Крумово ще се включи в гасенето на пожара край Чепеларе днес, съобщи Нова телевизия. Пожарът вече е локализиран.

Той избухна вчера по обяд и се разпространи в трудноостъпна местност, до която колите на пожарните не могат да достигнат.

Вчера пламъците обхванаха 500 декара борова гора. Пожарът бе върхов, уточняват от ЮЦДП-Смолян, но вече е слязъл към низов. 

Днес, по информация на БНР, е локализиран в посока запад и север и се развива само в посока към Чепеларе, т.е. към село Студенец.

Два хеликоптера AS 532 AL Cougar и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили се включват в гасенето на големия пожар в Родопите. Водоснабдяването става от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки.

4 пожарни от Чепеларе и Пампорово гасят огъня. Много доброволци, служители от 8 горски стопанства и тежка техника също ще помагат на пожарникарите.

Зам.-кметът на Чепеларе Стоян Кузмов предполага, че огънят е тръгнал от запалена цигара, изхвърлена край пътя. Първоначално пламъците са обхванали върховете на най-близките борове край пътя.

Екстремно висок индекс за пожароопасност е в сила днес в области от Северна и Югоизточна България, както и в Горнотракийската низина.