Електрозахранването на всички засегнати от пожара клиенти в столичния квартал Люлин е възстановено. Причина за разразилия се пожар в колектор на компанията е външна намеса – опит за кражба на меден кабел, съобщиха от пресслужбата на ЧЕЗ.

Въпреки загасените през нощта от Пожарната пламъци, екипите на ЧЕЗ бяха затруднени да започнат дейности по подмяна на повредените кабели заради дима в колектора. Наложи се отново да бъде използвана техника на Пожарната за отвеждане на отровните газове. Едва след това аварийните екипи можеха безопасно да влязат в колектора под земята и да започнат възстановителните работи. Междувременно голяма част от клиентите бяха захранени по алтернативни схеми с цел минимизиране на създадените неудобства.

“Колегите работиха под земята, непрестанно, при изключително трудни условия, намалена видимост и с маски. Наложи се да подменят голяма част увредени кабели, като само преди година всички кабели в колектора бяха сменени с нови. Цял ден ни съпътстваха непредвидени ситуации, но към 22 ч. почти навсякъде електрозахранването беше възстановено, а сега вече всички клиенти имат ток.“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Подменен е и изгорелият вследствие на кражба на масло трансформатор в столичния квартал Надежда. Вследствие на посегателството близо 400 клиенти на ЧЕЗ останаха без ток в почивния ден.