Половината от поставените реклами по столичния булевард "Витоша" са незаконни.

Това е показала проверката, започната от отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат. Проверката е обхванала участъка от пл. "Св. Неделя" до бул. "П. Евтимий".

Установени са 60 поставени незаконно рекламни елемента, които собствениците им трябва да премахнат доброволно до петък, посочи началникът на отдела Иво Пенев.

Ако това не се случи от понеделник общината започва да глобява собствениците на останалите по фасадите рекламни елементи.

Най-фрапиращ е случаят с реклама на агенция за недвижими имоти, намираща се в пешеходната зона на булеварда. Въпреки, че ползват само един апартамент от сградата, собствениците й са използвали цялата фасада за реклама на своята дейност. За случая е сезиран отдел "Контрол по незаконното строителство" и вече са издадени и връчени заповеди за доброволно премахване на рекламните елементи.

Станалата популярна с клип срещу лидерите на ГЕРБ и ДСБ по време на миналата предизборна кампания партия "Нова Зора" вече също е с акт по Наредбата за рекламата заради поставена незаконно реклама на партийния офис на ул. "Пиротска". Предстои да се определи размера на наложената санкция, която по наредба е от 1 000 до 50 000 лева.

От преброените незаконни 127 рекламни елемента по ул. "Пиротска" вече доброволно са свалени 120, а за останалите седем ще бъдат съставени актове и ще се премахват принудително.

Приключи проверката за наличието на реклама от времето на социализма, инициирана от инспектората. Преброени са 32 рекламни елемента с фирмени реклами от тогава и други послания. Те са съсредоточени по улиците "Граф Игнатиев", "Пиротска", "Алабин" и булевардите "Витоша" и "Кн. Мария Луиза".

До кмета на София и главния архитект ще се изпрати доклад, придружен със снимков материал, за да се иска становище как ще се процедира с този тип реклама, тъй като в момента тя няма собственик, обясни Пенев.

От днес започна проверка на рекламата, разположена по фасадите на столичните хотели. Първите, които вече са със съставени актове са "Плиска" и "Хилтън".
На първия управителят ще се санкционира заради наличието на реклами на банка и на застрахователно дружество на фасадите, които са незаконни, а на управителя на "Хилтън" - заради прожектирането на реклама върху фасадата на хотела през тъмните часове на деня.