Екоексперти направиха внезапна проверка в покрайнините на Разград, по пътя за село Гецово в сряда вечерта. Сигналът е постъпил в инспекцията в късния следобед от служител на фирма в района. Той бил за миризма, характерна за животновъден обект, съобщиха от РИОСВ-Русе. Очакват се резултатите.

Незабавно е уведомена община Разград за проверката и потвърждаване на достоверността на сигнала. При обхода на Западна промишлена зона, представителят на община Разград е потвърдил, че се усеща неприятна миризма.

Обгазиха Гълъбово, предупредиха хората да не излизат навън

Обгазиха Гълъбово, предупредиха хората да не излизат навън

Отново вредни вещества във въздуха

Повишаване нивата на сероводород е отчетено от Мобилната автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС), извършваща измервания на качеството на атмосферния въздух (КАВ) в кв. "Лудогорие" на Разград от 25 октомври.

Екип на инспекцията и представители на Басейнова дирекция "Дунавски район" (БДДР) и Регионална лаборатория - Русе (РЛ-Русе) са проверили в района на пречиствателната станция за отпадъчни води на "Биовет" АД - клон Разград.

В момента на проверката е констатирана слаба миризма в района на биобасейна на пречиствателната станция на дружеството. Взети са проби от отпадъчни води на изхода на пречиствателната станция, които ще се изследват от лабораторията в Русе. Водите са били бистри, без миризма на гнилостни процеси. Резултатите ще са ясни до средата на следващата седмица.

Мобилната автоматична станция на ИАОС ще продължи да измерва качество на атмосферния въздух в Разград до 28 октомври включително. На 26 октомври са отчетени повишени нива на сероводород, в интервала от 17 до 24 часа.

Резултатите от измервания на КАВ в Разград са предоставени на Регионална здравна инспекция - Разград за становище по компетентност за рисковете за човешкото здраве.

Припомняме, също в сряда, 26 октомври, имаше повишени нива на сероводород във въздуха в Гълъбово. От екоинспекцията предупредиха хората да не излизат навън.