„24 часа

Местан наистина е в посолството на Анкара, чакал турския външен министър

Лютви Местан действително се намира в резиденцията на турския посланик в София Сюлейман Гьокче и очаква среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, потвърди високопоставен източник от МВР пред „24 часа”.

„Поне до преди два часа се намираше там и за изненада на всички български спецслужби търси съдействие от официална Анкара”, обясни източникът.

. „Труд”

Данък „уикенд“ прицелен в луксозни стоки

Бизнесът няма да бъде третиран по-строго от досега от страна на Националната агенция за приходите (НАП) с въвеждането на новите правила за данък „уикенд“. Проверките на ведомството ще бъдат насочени към по-големи активи като коли, яхти и имоти. Това стана ясно от думите на шефа на НАП Бойко Атанасов.

„Ще търсим реализация в значимите активи като автомобили, недвижими имоти и яхти, които се ползват с двойно предназначение и биха донесли най-голям фискален ефект“, каза той.

„Стандарт”

ДПС решава за Местан на рождения му ден

Бъдещето на Лютви Местан в ДПС и българската политика се решава утре - на рождения му ден. На 24 декември, когато формалният лидер на ДПС става на 55 години, ДПС свиква по спешност Централен съвет на партията. Повод е скандалът, който Местан предизвика с декларацията си в подкрепа на Ердоган след свалянето на руския самолет. И последвалата остра критика от стратег номер 1 на ДПС Ахмед Доган. В словото си пред елита на ДПС на 17 декември ненадминатият визионер подложи на критика курса към Анкара, провеждан от Местан. С речта си Доган на практика каза на Местан, че няма да му позволи да подари ДПС на Ердоган, коментираха думите на единствения си лидер депутати от ДПС.

 „Монитор”       

Съдът: „Св. Александър Невски” е на Църквата

Върховният административен съд намира за недопустима жалбата на Веселин Георгиев Василев и Страхил Георгиев Керелов от сдружение „Будител”, с която двамата оспорват собствеността на храм-паметника „Свети Александър Невски” и искат тя да бъде отново държавна собственост. Това стана ясно от определение на ВАС, публикувано на електронната страница на съда. Така, храмът остава собственост на Българската православна църква. Нотариалният акт за него бе връчен на патриарх Неофит след заседание на Министерския съвет на 8 октомври 2014 година. Година по-късно Василев и Керелов оспорваха решението.

 „Сега”

210 млн. лв. ще бъдат похарчени за чиновниците за 4 години

Вместо разходите за чиновници да намалеят със старта на е-правителството, който е обявен за 2016 г., държавната администрация ще струва още най-малко 210.65 млн. лв. до 2020 г. Това става ясно от приетата вчера от правителството пътна карта, с която "Сега" разполага. Става дума за план с конкретни мерки, за които са отделени стотици милиони левове. Парите ще дойдат както от държавния бюджет, така и от оперативната програма "Добро управление".

Кабинетът вече взе решение за създаване на Държавна агенция "Електронно управление" и прие стратегия за цифровизация до 2020 г., чиито цели бяха именно намаляване на бюрокрацията. Там също ще бъдат хвърлени близо 400 млн. лв. през следващите четири години. Затова от пътната карта за администрацията се очакваше да планира как точно ще протече реформата и как ще спаднат разходите за чиновници, след като множество услуги ще се предоставят по електронен път.