Търси се решение на проблема с опашките на Дунав мост. Това стана ясно след среща във вътрешното ведомство с участието на заместник-министър Стоян Темелакиев, представители на Гранична полиция, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", консула на Румъния в България Флориан-Даниел Мазилу, Николай Рашков, представител на международните превозвачи.

Трафикът се увеличава значително, което от своя страна води до опашки и сериозни неудобства за международните автомобили, заяви Стоян Темелакиев пред медиите след срещата. За МВР, по думите му, това е голям проблем.

Затова министерството в рамките на своите компетентности ще направи всичко възможно са облекчаване на трафика. Това включва максимално скъсяване на времето за проверка. В сряда ще има среща отново по темата, но този път не в София, а на Дунав мост. Обмисля се въвеждане на онлайн плащане на такса мост за Русе, а на по-късен етап и за Видин, както и за картово плащане, което ще доведе до допълнително съкращаване на времето за преминаване. 

Николай Рашков поясни, че при Видин опашката от наша страна е 6 километра, а от румънска-13 километра. Проблем пред превозвачите се оказва това, че буферният паркинг там е препълнен. Той е частен и заплатен. Стоян Темелакиев е разпоредил проверка дали полицаи упътват превозвачи към паркинга. Иначе той не е на МВР. Всички гишета на пункта работят, стана ясно.

Припомняме, че днес приключи аварийният ремонт на фуги на Дунав мост при Русе, който започна преди около две седмици. Същевременно на работна среща в Русе днес бе обсъдена организацията на бъдещите ремонтни дейности на съоръжението. На нея стана ясно, че изпълнителят на обекта има готовност да започне работата през юли месец.

В началото на годината пък Европейската комисия одобри финансиране в размер на 6.9 млн. евро за нов мост над Дунав при Русе-Гюргево. Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави. Кога обаче ще започне неговият строеж остава неясно, докато първата следа по въпроса с Дунав мост 3 в News.bg е от преди почти 14 години.

Завърши аварийният ремонт на Дунав мост-Русе

Завърши аварийният ремонт на Дунав мост-Русе

Подготвя се и основният ремонт

Минути след брифинга на МВР председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавна реакция и активни действия служебните министри на транспорта и вътрешното ведомство във връзка със създаденото напрежение сред превозвачите на ГКПП Видин.

Пеевски алармира, че на граничният пункт се образуват километрични опашки, тировете престояват по 17-20 часа и това силно възпрепятства превозването на стоки към Западна Европа.

Министрите Георги Гвоздейков и Калин Стоянов незабавно да се ангажират лично с разрешаването на проблема, като се свържат с румънските си колеги, настоява Пеевски.

Следва да припомним, че опашките по граничните пунктове на Дунав мост не са отскоро. До лятото на 2023 г. движението бе често затруднено и дори блокирано, тъй като товарните автомобили изчакваха да преминат граничния пункт по пътя Русе-Мартен и по международния булевард "България". Именно поради тази причина местни жители масово недоволстваха и протестираха. Поради това през юни заработи буферен паркинг с места за около 700 камиона заработи в близост до ГКПП "Дунав мост" при Русе. И до днес обаче трафикът остава интензивен.

Тировете вече си имат буферен паркинг до ГКПП Дунав мост-Русе

Тировете вече си имат буферен паркинг до ГКПП Дунав мост-Русе

Таксата за престой е 11 лева без ДДС за българските превозвачи