В София са получени общо 43 сигнала след бурята снощи, като 19 от тях са били отработени, предават от БТА по данни на директора на "Аварийна помощ и превенция" Красимир Димитров. От Столичната община обявиха още, че най-много сигнали за щети са подадени от районите "Кремиковци", селата Войняговци, Ботунец, Челопечене, район "Подуяне" и централната градска част.

Към момента полетите на летище София се изпълняват по разписание.

За днес от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издадоха предупредителен оранжев и жълт код за интензивни валежи, гръмотевични бури и за градушки в Източна и в Централна България.

Валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Явленията в Западна България ще затихнат вечерта, а в Източна валежите ще спрат през нощта срещу събота.

Кметът на Шипка ще обяви бедствено положение в населеното място, след като вчера бурята, която премина през Казанлъшко вчера надвечер.

Градушката е свалила листата на всички дървета, унищожила е реколтата, а покривите на къщите масово са с увредени покриви.

Получени са десетки сигнали за паднали дървета. Част от тях блокираха Подбалканския път. Има паднали дървета върху коли и щети по покриви на детски градини и производствени халета.

Временно движението по път I-5 Габрово - Казанлък / проход ,,Шипка''/ в района на гр. Шипка в участъка се осъществява с повишено внимание и поетапно стесняване на едната лента за движение, поради аварийно почистване на водостоци и земни маси. Водачите на автомобили да се движат със съобразена скорост съгласно създадената организация на движение. Трафикът е сигнализиран от временна сигнализация и пътни знаци.

Има наводнени къщи, счупени стъкла на автомобили, щети по земеделска продукция. Днес ще бъдат оценявани щетите. От снощи са активирани всички служби за овладяване последиците от бедствието. Кметът Василка Панайотова призова държавата да помогне на местните хора.

Електрозахранването вече навсякъде е възстановено.

Много щети има и в село Хаджидимитрово, където са отнесени покриви на сгради. Пострадали са и животни в засегнат животновъден обект.

В Шипка и село Хаджидимитрово се преустановява учебният процес днес.

Днешният ден ще бъде неучебен и в Нова Загора, докато експертна комисия оцени щетите по сградите на училища и детски заведения, съобщават още от БТА по данни на кмета на общината Галя Захариева.

Очаква се да бъде обявено частично бедствено положение на територията на общината.

От стихията силно са пострадали общинския център и осем села. Към момента са отстранени авариите, свързани със скъсани проводници, отстранени са били счупени дървета и клони по уличната мрежа.

До 2:30 часа през нощта екипи са отстранявали щетите, към пожарната и ВиК в Нова Загора са се включили и служители от Сливен с техника. Земеделци и доброволци също са се включили в почистването.

Силна буря нанесе щети в Ботевградско

Силна буря нанесе щети в Ботевградско

Участък от пътя Мездра - Ботевград е затворен заради паднали камъни

Бурята в Русенско тази нощ също е повалила десетки дървета и клони. Екипи на противопожарната служба са реагирали на 10 сигнала, съобщи МВР.

Екипите са отстранявали паднали дървета по главния път Русе-Бяла. Част от сигналите са от град Русе, две дървета са паднали върху автомобили. Друг сигнал е от село Червена вода.

В Русе повече от 230 служители на общинските предприятия и почистващата фирма отстраняват щетите. Мобилни групи почистват и уличните шахти от паднали листа и наноси.

Силен вятър с ураганни пориви връхлетя и Банско снощи. Бурята е била без дъжд, но има много паднали дървета.

С решение на общинския щаб за защита на населението в село Рибарица е обявено частично бедствено положение след вчерашната опустошителна градушка. В рамките на 20 минути са паднали 20 литра на кв. м дъжд, придружен с градушка с големина на топка за тенис. Ледените късове са нанесли сериозни щети върху покривите на къщите, счупили са стъкла, включително и на автомобили. Реколтата е напълно унищожена, каза заместник кметът на Тетевен Борис Врабевски за БНР. 

От понеделник екипи на "Социално подпомагане" ще посетят пострадалите, за да могат хората на място да подадат заявления за еднократно финансово подпомагане. Ще се искат средства за възстановяване на щетите и от Междуведомствената комисия.

Нова телевизия информира за щети от силен вятър селата Малък Преславец и Долно Ряхово в община Главиница от изминалата нощ - паднали дървета, отнесени покриви, увредени къщи. Били са затворени и пътища, които вече са разчистени. За двете населени места е обявено частично бедствено положение. Хората в Малък Преславец са били и без ток. В блато в защитена местност край селото се намира най-голямата защитена колония на диворастящите водни лилии, като в района също нанесени щети. По тази причина е отменен и традиционният местен фестивал на водните линии.

Във Великотърновско все още продължават да оценяват щетите от бурята, която удари областта по-миналия ден. Кметът на великотърновското село Къпиново призова за дарения на керемиди и цигли. Огромен процент от покривите там са унищожени, а прогнозата е за дъждове и днес. Възрастни хора казват, че в селото никога до вчера не е падала градушка. Застрахованите къщи са едва 10-15.