Върховният административен съд е отменил решение от 28.08.2020 г. на Административен съд - Стара Загора и връща делото за комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица-изток 2" за ново разглеждане. Според ВАС са допуснати съществени нарушения, когато съдът е отхвърлил жалбата на сдружение "За земята - достъп до правосъдие" срещу решението на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по околната среда от от 21.12.2018 г. за актуализиране на комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД.

Жалбата във ВАС е подадена от сдружение "За земята - достъп до правосъдие" и на "Грийн Танк", гражданско сдружение с нестопанска цел" - Гърция, както и на едно гръцко физическо лице, като Върховният съд отхвърля "Грийн Танк" и гръцкото физическо лице, тъй като нямат качеството на заинтересовани лица и неправилно са конституирани по делото като заинтересовани страни.

От ВАС посочват в точки казуса:

  • необходимостта от оценка на кумулативните източници за замърсяване в района;
  • нормативното задължение за изчисляване на индивидуален количествен принос от вторично замърсяване;
  • отдалечеността на действие на живачните емисии;
  • трансграничното въздействието от дейността на оператора на ГГИ
  • научните знания от Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в Община Гълъбово, разработена за замърсителите: фини прахови частици /ФПЧ10/ и серен диоксид /SO2/ 2019 - 2023 год. както и нейната правна природа и действие;
  • своевременното уведомяване за административното производство (чл.6, ал.6, ал.7 и ал.8 от Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (Орхуска конвенция);
  • непредоставяне на достъп до наличната информация, свързана с предмета на административното производство;
  • сравнителен анализ и извършване на оценка на въздействието, чрез моделите за оценка на замърсяването на въздуха Plume, Aermod, Calpuff;
  • допусната дерогация, приемайки неточни норми за допустими емисии на серен диоксид и живак;
  • правилно е потвърден подхода на т.нар. "път на въздействието", който кредитира само резултатите от анализ за ползите на околната среда, макар те да са почти 100 пъти по-ниски от резултатите, получени по т.нар "подход на щетите"

Също така от ВАС посочват, че са отправили преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) относно тълкуването на разпоредби от Директива 2010/75/ЕС, във връзка с предоставяне на изключения от Заключенията за най-добри налични техники (НДНТ) за големи горивни инсталации (ГГИ), които са разположени в район с наднормено замърсяване.

С решение от 09.03.2023 г. СЕС реши че при разглеждането на искане за дерогация компетентният орган трябва да вземе предвид всички относими научни данни за замърсяването, включително кумулативния ефект с други източници на съответния замърсител, както и мерките, определени в плана за качество на въздуха, приет за съответната зона или агломерация и може да откаже такава дерогация, когато тя може да допринесе за превишаването на нормите за качество на въздуха.

Първоинстанционният съд обаче е отказал да обсъжда и разглежда програмата на Община Гълъбово за намаляване нивата на замърсителите. Програмата посочва като основни източници на замърсяване със серен диоксид четирите топлоелектрически централи в района, включително ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, както и битовото отопление. С тези си действия административният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, което следва да бъде санирано при новото разглеждане на спора, заключават върховните съдии.

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Искат редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет"

Припомняме, че Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд-Стара Загора, с което е спряно предварителното изпълнение на заповед № РД-08-115/29.07.2022 г. на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора за спиране на дейността на ТЕЦ "Брикел", който също е сред основните замърсители на въздуха в региона.