Десетки хора се включиха в протестния марш "Свобода на конопа“, който се проведе в София. Техните искания са да се разреши употребата на канабис за медицински цели и да се декриминализира притежанието на коноп за лична употреба

Желанието на организаторите на марша „Свобода за конопа” е болните в България, които искат да получат лечение с коноп, да могат да го направят.

Другото искане е да се декриминализира употребата и култивирането на коноп за лична употреба, т.е. да не влизаш в затвора за една цигара канабис.

Организаторите на проявата искат да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп – семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, биомаса и корени.

В подкрепа на исканията си протестиращите посочват като пример някои държави като Холандия, Чехия и Уругвай, където притежанието на марихуана и дори търговията с нея в малки количества не се преследва и наказва

Припомняме, миналата седмица на пресконференция на която бе обявена инициативата, бяха представени резултатите от анкети сред 2000 души, които показват добра информираност на младите хора за канабиса - наясно са с позитивите и негативите.

23 % от 15-годишните у нас са пушили марихуана. Това означава брой от около 50 000 деца.  

Организаторите на марша смятат, че ако канабисът е легален, училищата ще станат по-безопасни и употребата сред тийнейджърите ще спадне. Тогава ще има контрол, защото сега дилърите продават незаконно, никой не иска лични карти на купуващите.