Сигнал за поставено взривно устройство в Средно училище "Г. С. Раковски" във Велико Търново е бил подаден в 9:20 часа тази сутрин на телефона в счетоводството на учебното заведение. Ръководството на училището веднага съобщило за сигнала на телефон 112, информира БГНЕС.

"Звънна телефона в стаята. Вдигнах, детски глас, на шега каза - обаждаме се от КАТ, има бомба в стаята. Попитах в коя стая е бомбата и ми се затвори телефона. Вече директорката подаде сигнал на 112, идваха от полиция от "Пожарна безопасност", действаха си по протокол", разказва Кристина Димова, която приела обаждането.

Екипи на пожарната и полицията се отзовали незабавно на сигнала и претърсили сградата, в която е настанено и Спортното училище във Велико Търново.

Вече няма сигнали за бомби в училищата

Вече няма сигнали за бомби в училищата

Училищата минават към служебни имейли, предоставени от МОН

"Направиха оглед от пожарна, полиция, даже имаше един сапьор... И според тях, и според нас, може би е шега, но направиха оглед навсякъде, на всички заключени и незаключени помещения. Децата не са били евакуирани, така прецениха органите на реда", информира директорът на СУ "Г. С. Раковски" Ренета Савова.

След обследването на сградата учебните занятия са възстановени. Възможно е фалшивият сигнал да е подаден, за да бъдат отложени контролни или класни работи. Предстои подателят му да бъде установен

Припомняме, че през март и април имаше серия от имейли за бомбени заплахи в училища в страната, а със заповед на вътрешния министър Иван Демерджиев беше въведена нова процедура за реакция в такива случаи.