Всички детски градини във Варна замениха пластмасовите чаши за еднократна употреба с метална посуда, информира БНР. 

Предприетата крачка е във връзка с опазване на околната среда.

По данни на екоорганизацията "Обществен център за околна среда и устойчиво развитие" годишно една средно голяма детска градина харчи около 5000 лева за чаши.

От три години насам във варненската детска градина "Мечо Пух" пластмасовите чаши не се използват. Инициативата е на една от майките в градината.

Според нейни изчисления в една група от детска градина се използват 150-300 чаши дневно.

По тази причина пластмасовите чаши в детската градина са заменени от метална иноксова посуда. Чашите на децата пък са специално обозначени, за да могат лесно да ги разпознават.

В рамките на година и половина 19 детски градини от градовете София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Елин Пелин, Перник и Чепеларе са подкрепили екологичната кампания и са заменили пластмасовите чаши с иноксови, разказва Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

По думите му така се спестяват 60 000 лв. за близо 2 млн. броя чаши.

Стефка Рабаджиева, директор на столичната 77-ма детска градина "Магнолия", пояснява, че в нейната детска градина никога не е използвана пластмасова посуда.

Изискването за непрекъснато миене на съдове отказва много директори от идеята за въвеждане на чашите за многократна употреба.

Според директорът на образователна дирекция към Столичната община Мария Минчева, на този етап няма законово ограничение за употреба на пластмасови чаши.

По думите ѝ контролът се извършва от РЗИ и ако те издадат такива указания, тогава директорите ще спрат използването на тези чаши. Към момента няма такова указание.

От своя страна еколозите алармират, че пластмасата не е алтернатива и призовават да се сложи край на безотговорното отношение към природата. 

Данита Заричинова от екологичното сдружение "За Земята" посочва, че пластмасата освен, че замърсява е и опасна за здравето на детето.